Kort

BBC-schandaal

Politie wist van misbruik Savile

Londen. - Misbruik van de omvang van dat van BBC-presentator Jimmy Savile kan opnieuw gebeuren als Britse politiekorpsen niet beter informatie gaan delen en als klachten van misbruikslachtoffers niet serieuzer worden genomen. Dat zegt de toezichthouder op de Britse politie, Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary (HMIC). Savile randde in vijftig jaar tijd meer dan tweehonderd kinderen aan. HMIC ontdekte dat klachten vanwege Savile’s status als „gevoelig” werden bestempeld. Daardoor hadden andere korpsen geen toegang tot de informatie. NRC

Het is noodzakelijk dat slachtoffers worden aangemoedigd om te getuigen

toezichthouder HMIC

Naar aanleiding van de conclusie dat misbruikklachten in de zaak Savile niet serieus zijn genomen

Uitspraak

Een tongzoen is niet langer verkrachting

Amsterdam. - Een gedwongen tongzoen geldt niet langer als verkrachting. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald. Met de uitspraak komt de Hoge Raad terug op zijn eerdere oordeel dat ieder seksueel binnendringen van het lichaam, dus ook een tongzoen, moet worden gezien als verkrachting. Op dat oordeel was kritiek. Het hoogste rechtsorgaan kwam tot het oordeel in de zaak van een man uit Harlingen die in cassatie was gegaan tegen een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof veroordeelde hem in 2011 voor het ongewenst tongzoenen van een vrouw op het toilet van het Medisch Centrum Leeuwarden. NOVUM

14.000

Haïtianen krijgen hulp van acteur Sean Penn

Port-au-Prince. - Een hulporganisatie opgericht door acteur Sean Penn krijgt 8,75 miljoen dollar van de Wereldbank. Het geld is bedoeld om een onderkomen te vinden voor Haïtianen die sinds de aardbeving in januari 2010 op een golfbaan leven. Er wonen op dit moment nog zo’n 14.000 mensen in het geïmproviseerde kamp. Penn’s J/T Haitian Relief Organization heeft aangegeven het geld te willen besteden aan huursubsidie en nieuwe woningen. De mensen zullen begin volgend jaar worden overgebracht. 1,5 miljoen mensen raakten ontheemd door de aardbeving in Haïti. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn dat er nu nog 347.000. AP