Kort

Black smoke rises from the chimney on the roof of the Sistine Chapel in the Vatican City indicating that no decision has been made after the first day of voting for the election of a new pope, March 12, 2013. Thick black smoke billowed into the night sky from the Sistine Chapel's chimney on Tuesday, signalling an inconclusive first vote in the conclave to elect a new pope at a time of strife and scandal for the Roman Catholic Church. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: RELIGION) REUTERS

Ontruimd

Milde variant van vogelgriep bij bedrijf

Amsterdam. - Bij een pluimveebedrijf in Lochem is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van het virus, maar omdat die kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant moet het bedrijf worden geruimd. Het Gelderse bedrijf heeft 85.000 legkippen en drie stallen met buitenuitloop, meldde het ministerie van Economische Zaken gisteren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Sinds gisteren geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. De bedrijven moeten hun pluimvee de komende tijd binnen houden. NRC

Pauselijk conclaaf

Zwarte rook, en dus nog geen nieuwe paus

Amsterdam. - De 115 kardinalen zijn er na de eerste stemming nog niet uit: geen nieuwe paus en dus zwarte rook uit de schoorsteen. De kardinalen, die gisteren de deuren achter zich dichttrokken om zich aan hun belangrijke taak te wijden, gaan vanochtend verder met het conclaaf. Als een gegadigde voor het pausschap een tweederdemeerderheid verkrijgt, maken de kardinalen dat met witte rook wereldkundig. Ook zal het nieuws met klokgelui worden aangekondigd. NRC

20 %

handelaren fraude vlees is Nederlander

Amsterdam. - Bij één op de vijf meldingen van vleesfraude in Europa zijn Nederlandse handelaren betrokken. Dat meldde de NOS gisteren. In de afgelopen maand zijn er in Europa in totaal 33 meldingen gedaan van fraude: op papier zou het product bestaan uit rundvlees, maar in werkelijkheid zat er paardenvlees in. In zeven gevallen leidt het spoor naar Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Europees waarschuwingssysteem RASFF, aldus de NOS. NRC