Kort

Hoge Raad

Vrijspraak Jomanda in zaak-Millecam

Amsterdam. - Medium Jomanda krijgt definitief geen straf voor het ontraden van chemotherapie aan comédienne Sylvia Millecam. De voorwaardelijke celstraffen van drie en zes weken voor twee alternatieve genezers blijven staan. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald. Justitie had eind 2010 een jaar cel geëist tegen Jomanda, maar het gerechtshof in Amsterdam sprak haar vrij. Justitie besloot na een half jaar beraad in cassatie te gaan. Zonder resultaat, blijkt nu. Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Artsen hadden haar aangeraden haar tumor te laten behandelen in een regulier ziekenhuis. Jomanda en twee alternatieve genezers vertelden Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde het drietal en zag van chemotherapie af. NRC

WK honkbal

Oranje verliest, nu mogelijk tegen VS

Amsterdam. - Nederland heeft gisteren weer niet kunnen winnen van Japan op het WK honkbal. In het laatste groepsduel in de tweede ronde waren de Aziaten in Tokio met 10-6 te sterk. Eerder in de tweede ronde verloor Nederland ook al van Japan. Nederland speelt daardoor maandag in San Francisco tegen de winnaar van de andere poule van de tweede ronde. Zeer waarschijnlijk is dat de sterke Amerikaanse ploeg. NRC

Voetbal

SC Veendam staat op rand van faillissement

Amsterdam. - Profvoetbalclub SC Veendam heeft uitstel van betaling aangevraagd, zo maakte de club uit de eerste divisie gisteren bekend. Veendam kampt al lange tijd met ernstige financiële problemen. Naar verluidt heeft de club zo’n 400.000 euro nodig om het seizoen te kunnen afmaken. RTV Noord meldt dat er een schuld van 229.000 euro is bij de Belastingdienst. NRC