Gluur mee naar parende paradijsvogels

Fotograaf Tim Laman en ornitholoog Ed Scholes maakten unieke beelden van de paringsdans van de Grote Paradijsvogel. Benodigdheden: een hut op dertig meter hoogte in de ene boom, een camera in de boom ernaast, en een computerkabel daartussen voor de afstandsbediening.

De diversiteit onder (mannelijke) paradijsvogels is verbluffend. De ene soort heeft een extreem lange staart, de andere curieuze kopveren, weer een ander heeft uitzinnige kleuren of spreidt zijn vleugels zo dat hij in een heel ander wezen lijkt te veranderen. De functie van al dat fraais zie je pas goed als je over de schouder van het vrouwtje naar het gedrag van het mannetje kijkt.

Ook dat hebben Scholes en Laman voor het eerst gedaan. Zie daarvoor vooral de vierde video, of de site van het paradijsvogelproject van Cornell University.

    • Herbert Blankesteijn