Kardinalen gaan verder met conclaaf - krijgen we vandaag wel witte rook?

epa03620678 Black smoke rises from the chimney on the roof of the Sistine Chapel, where cardinals are gathered to elect the new pope, at the Vatican, 12 March 2013. The Catholic Church's 115 Cardinal electors began the secretive conclave to elect a new Pope. The ballot papers are burned giving off the smoke visible to the crowds outside which turns from black to white once a new Pope has been chosen. EPA/STF Gisteravond kwam er nog zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel Foto ANP / STF

De 115 kardinalen in het Vaticaan gaan vandaag verder met het delibereren over wie zich straks het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk mag noemen. De tweede dag van het conclaaf begint met een mis, waarna de kardinalen naar de Sixtijnse kapel vertrekken.

Gisteravond werden de kardinalen het nog niet eens na een eerste stemronde, zo gaf de zwarte rook aan uit de speciale schoorsteen op de Sixtijnse Kapel.

Er staan voor vandaag vier stemrondes op de agenda. Als de kardinalen er na de eerste ronde al uit zijn en er is een paus gekozen uit hun middden, dan volgt er om 10.30 uur witte rook en het luiden van klokken. Korte tijd later verschijnt dan de nieuwe paus op het hoofdbalkon van de Sint Pieter.

Zo niet dan is de volgende ronde tussen 11.30 uur en 12.30 uur. Dat kan witte of zwarte rook opleveren. In de middag herhaalt zich tussen 16.30 en 19.30 uur hetzelfde patroon en zijn er weer twee stemrondes.

Paus heeft tweederde van de stemmen nodig

De kardinaal die tweederde meerderheid krijgt van de stemmen, wordt de nieuwe paus. De criteria die de kardinalen gebruiken bij hun keuze zijn: bestuurlijke kwaliteiten, leeftijd, uitstraling en de geografische afkomst van de kandidaat. De belangrijkste kandidaten zijn Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan - Odilo Scherer, aartbisschop van Sao Paulo en Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen.

De kardinalen naar geografische afkomst en leeftijd. Illustratie ANP / VaticaanDe kardinalen naar geografische afkomst en leeftijd. Illustratie ANP / Vaticaan

De conclaven tijdens de vorige eeuw duurden gemiddeld een paar dagen: alleen het conclaaf van 1922 heeft vijf dagen geduurd. In 1958 duurde het vier dagen.
Als een gegadigde voor het pausschap een tweederdemeerderheid verkrijgt, maken de kardinalen dat met witte rook wereldkundig. De kardinalen gaan door tot en met vrijdag. Als er dan nog geen paus gekozen is, dan rusten ze zaterdag om zondag weer door te gaan met stemmen.

Het aantal dagen dat vorige conclaven duurden voordat een nieuwe paus werd gekozen. Illustratie: ANP/AFPHet aantal dagen dat vorige conclaven duurden voordat een nieuwe paus werd gekozen. Illustratie: ANP/AFP

    • Anouk Eigenraam