Je hebt er recht op, zegt hij dan

Kantoortypes

Wekelijks doet Japke-d. Bouma verslag van haar ontmoetingen met allerlei typen collega’s Deze week: de Collega Die in Zijn Recht Staat Mierenneukt alles tot op de komma. Maar hij helpt je wel

None

Hij heeft de cao er nog even op nageslagen, maar als je wílt, kan je morgen vrij nemen. Daar heb je recht op volgens artikel 1.2 van de ‘compensatieregeling voor arbeid op onaangename en of onregelmatige arbeidstijden’. Je mag zelf weten wanneer je die dag opneemt. En die bedrijfsexcursie, daar hoef je niet naartoe, hoor. De werkgever kan je niet verplichten deel te nemen aan bedrijfsactiviteiten buiten werktijd. Hij gaat er zélf in ieder geval niet naartoe. Doet hij al jaren niet meer.

Dingen buiten werktijd: dahaaag.

Dit is de Collega Die in zijn Recht Staat.

Heeft alles tot op de komma uitgezocht en altijd alles gelezen. Torst allerlei juridische papieren met zich mee die hij je graag even zou willen laten zien. Weet alles van vakantiedagen, het opzegverbod bij arbeidsongeschiktheid, de WGA-hiaatverzekering en de 168-urige werkmaand. Zit in de OR en gaat tot het gaatje.

Is bedrijfshulpverlener.

Is onmisbaar, vooral in dingen waarin jij geen zin hebt. Dan maak je je bijvoorbeeld zorgen over dat ‘levensloop-zorgspaar-verlofregelingsding’ waarvan je gehoord hebt en dan weet hij je feilloos te vertellen dat jij daar ook aan deelneemt, dat je het saldo binnenkort moet opnemen, hoeveel het nu ongeveer zou moeten zijn en dat je er het beste je hypotheek mee kan aflossen.

En dat doe je dan.

Maar het allerbeste is hij in dingen voor zichzélf regelen. Parkeerplaatsen, buitengewoon verlof, geramd zit-ie. Heeft op zijn computer laten instellen dat het scherm om de vijf minuten zwart wordt zodat hij weet wanneer hij even verplicht moet rekken. Daar heb jij trouwens ook recht op hè, bewegen onder werktijd.

Natuurlijk word je soms moe van hem, wie niet. Maar hij is er wél weer, als jij op het punt staat je nieuwe contract te tekenen. Dan belt hij je, heel samenzweerderig. Dat je nog even moet checken of je dienstjaren wel zijn meegenomen. Vraag het anders nog even bij de vakbond. O, je bent geen lid? Dat is wel handig hoor, qua juridische bijstand. Hij heeft er zelf veel aan gehad toen hij van die weekenddiensten af wilde.

Die draait hij nu dus niet meer.

Je denkt wel eens: wat hij thuis tekortkomt aan gezelligheid en eigenwaarde komt hij op zijn werk halen. En ook: wat jammer dat hij met zijn gemiereneuk nooit écht hoog in de organisatie zal belanden.

Toch is hij allesbehalve zielig. Je zit zomaar een uur probleemloos tegenover hem in de trein zonder je een seconde te vervelen. Hij is ook onmisbaar op borrels omdat hij zich blunders van collega’s en die van zichzelf nog haarscherp herinnert en ze op het juiste moment smakelijk kan oprakelen.

Eigenlijk het enige probleem: als hij belt om kwart voor zes, vergeet het dan maar met de aardappels, want dit gaat even duren. Zijn tragiek: hij heeft altijd gelijk.

Maar meestal als het te laat is.

    • Japke-d. Bouma