Informatief

Vierdelige reeks waarin Rudi Vranckx onderzoekt hoe Europa en de Europeanen de voorbije jaren in een crisis zijn terechtgekomen die de Europese eenheid zelf kan bedreigen. Hij trekt daarvoor naar de landen die het zwaarst zijn getroffen door de banken- en de schuldencrisis: IJsland, Ierland, Griekenland, Italië en Spanje. Hij gaat er na hoe de problemen zijn ontstaan en doet dat vooral door gewone mensen hun verhaal te laten vertellen. Aflevering 2: "De falende staat" In de tweede aflevering trekt Rudi Vranckx naar het land dat in de totale catastrofe terechtkwam: Griekenland. Hij hoort er het ontroerende verhaal van een vrouw die uit armoede haar kinderen moest afstaan, maar spreekt er ook met een extreem-rechtse politicus die ongegeneerd tekeer gaat tegen allochtonen. En hij legt de vinger op de wonde: hij toont hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie van groot en klein Griekenland ten onder deden gaan. Vandaar trekt Vranckx verder naar Italië, waar hij geconfronteerd wordt met hedendaagse mafiapraktijken, en de vader ontmoet van een veelbelovende jonge onderzoeker die in het vastgeroeste en corrupte Italië geen toekomst meer zag, en zichzelf van het leven beroofde. © VRT

Het Verdriet van Europa

Canvas, 21.35

In de tweede aflevering van een vierdelige serie trekt Rudi Vranckx naar Griekenland en spreekt met tot armoede vervallen Grieken en een extreemrechtse politicus die ongegeneerd tekeer gaat tegen allochtonen. En hij toont hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie van hoog tot laag zorgden voor de ondergang van Griekenland. Vandaar trekt Vranckx verder naar Italië, waar hij geconfronteerd wordt met hedendaagse maffiapraktijken.