Horeca rond Dam blijft open

In deze rubriek berichten wij over de troonswisseling op 30 april.

„Zo. Schoenen poetsen”, twitterde de minister.
„Zo. Schoenen poetsen”, twitterde de minister. Foto Ronald Plasterk

Winkels, cafés en restaurants rond de Dam zullen open zijn op 30 april, ondanks de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gisteravond gezegd op een bijeenkomst voor ondernemers en buurtbewoners. Een terrasvergunning krijgt de horeca niet. Bewoners van straten direct naast en achter de Nieuwe Kerk worden op 30 april mogelijk elders ondergebracht. Amsterdam besluit daar waarschijnlijk nog deze maand over. Andere buurtbewoners hoeven hun huis niet uit. Belangrijke ‘aanvoerroutes’ naar en rond de Dam, zoals het Damrak, worden vanaf 29 april voor verkeer afgesloten, net als de parkeergarages in het gebied. Voor voetgangers zal het Damrak toegankelijk blijven.

Van Buuren treedt op

Armin van Buuren treedt op tijdens de feestelijkheden rond de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning. De dj zal samen met het Concertgebouworkest musiceren. Mogelijk vindt het optreden plaats tijdens de koningsvaart van Willem-Alexander en Máxima. Van Buuren, afgelopen jaar opnieuw verkozen tot ’s werelds beste dj, laat weten dat zijn geplande optreden op 30 april, in Leiden, ook doorgaat. Van Buuren draaide al eerder voor Willem-Alexander en Máxima. Het paar was aanwezig toen de dj in september 2009 optrad in New York.

Lied voor de koning

Elke Nederlander kan suggesties doen voor de tekst van het lied ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging dinsdag bekendgemaakt. Meerdere componisten schrijven het refrein. Voor de totstandkoming van de rest van het Koningslied is de werkwijze democratischer: mensen kunnen in één zin hun droom voor Nederland beschrijven. Die zin kunnen ze van 2 tot 12 april kwijt op www.mijndroomvooronsland.nl. Op basis daarvan worden de coupletten geschreven. Het koningslied wordt op 30 april gezongen tijdens een ‘sing-a-long’ in Ahoy, Rotterdam, met het Metropole Orkest. Via een videoverbinding met Amsterdam wordt het koningspaar om 19.30 uur toegezongen. Welke componisten het lied gaan schrijven, wordt binnenkort bekend.