Héél hip op kamers. In een hotel

In augustus gaat het nieuwe studentenhotel in Amsterdam open Met wasserette, designmeubelen en fitnesszaal De luxe campus is vooral interessant voor internationale studenten

'The Student Hotel' aan de Oostzeedijk in Rotterdam. Foto: Peter de Krom
'The Student Hotel' aan de Oostzeedijk in Rotterdam. Foto: Peter de Krom

In je pyjama met de lift naar de gym, dat is zo’n beetje het idee achter The Student Hotel. De luxe campus die in augustus opengaat in het oude Elsevier-pand in Amsterdam Nieuw-West, is een one stop shop voor de (internationale) student. Het is officieel een hotel – en heeft dus geen last van verhuurregels – maar eigenlijk een luxe studentencampus. Met een wasserette in de kelder, designmeubelen in de lounge, fitnesszaal met instructeur en voor ieder van de 709 bewoners een zilverkleurig fixed gear bike – ook design.

Huur je de Standard kamer (13m2, 650 euro per maand incl.), dan heb je een eigen douche en wc; boek je de Suite (21m2, 850 euro incl.), dan heb je een XL matras, eigen keuken en badkamer met ligbad. De keuken wordt één keer per week schoongemaakt, voor een tientje extra nemen ze je kamer ook mee. Linnen en handdoeken zijn te huur, matras, flatscreen en dekens zijn bij de prijs inbegrepen. „Mensen vragen wel eens, wat is er nou niet hotel aan, en dan zeg ik altijd: ‘room service’”, zegt Frank Uffen, dagelijks leider van het hotel.

Het idee voor een studentenhotel komt van de Britse Charlie McGregor en is geïnspireerd op vergelijkbare campussen als Mellon District in Barcelona (twee torens, zwembad en dakterras), Nido in Londen en The Vertical Campus in Chicago (32 verdiepingen, foodcourt en fitness).

Door gebruik te maken van een hotelvergunning slaat McGregor twee vliegen in één klap: hij is niet gebonden aan het puntensysteem dat een maximumprijs dicteert voor woningen in de sociale sector én hij ontloopt de verhuurdersheffing die wordt ingevoerd in 2014.

Nu is er nog weinig te zien in het oude kantoorpand naast metrostation Jan van Galenstraat. Het basketbalveldje, midden tussen twee torens, is al getekend. Een derde toren is in aanbouw. Uffen gebaart: „Daar komt de fitness, daar het restaurant.” De kamers worden als bouwpakket geleverd, met het behang al op de muur en het wandmeubel in delen op de grond. „En dan is het alleen nog een kwestie van de schroefjes aandraaien.”

Rotterdam kent al een studentenhotel (252 kamers), dat open is sinds september en volgend jaar uitbreidt met 240 kamers. Amsterdam (709 kamers) gaat open in de tweede helft van augustus, Den Haag moet open in 2014 en daarna volgen Enschede en Eindhoven. En dan „tsjak-tsjak-tsjak” (Uffen maakt een dominobeweging met zijn hand). „In totaal gaan we 350 miljoen investeren in Nederland (12 hotels met 5.000 kamers).

Tekeningen op de muur laten zien hoe het gebouw er over zes maanden, 60 miljoen euro verder, uit gaat zien. De inrichting wordt verzorgd door Amsterdams ontwerpbureau ‘…,staat’. Een ontmoeting tussen Scandinavisch pragmatisme en industrieel design. Het ademt de sfeer van een koffiebarretje in Berlijn, leidingen liggen – heel rauw – bloot achter het weggebroken systeemplafond.

Maar waarom zou je 650 euro betalen voor een kamer van 13 vierkante meter in Slotervaart? Uffen: „We noemen het een springplank. Of je nou uit Verona komt of Roermond, soms is het net even lastiger om die nieuwe plek te leren kennen.”

The Student Hotel richt zich op de student zonder eigen netwerk. Mensen die geen tijd of geld over hebben om te investeren in een woning. Of ouders die best wat meer willen betalen voor een veilige omgeving. Bezoekers moet je beneden ophalen met een pasje bij de receptie. Uffen: „Scharrels, daar vinden wij niets van. Maar als er iets gebeurt, kunnen we dat traceren. We hebben bijvoorbeeld veel meisjes die voor het eerst op kamers gaan. Het is ook een beetje sociale controle.”

Dus staan in de modelkamers in Amsterdam fotolijstjes met Abercrombie & Fitch-modellen naast tasjes van lingeriemerk Victoria’s Secret. Op je tablet krijg je gratis nieuwsfeeds van de Süddeutsche Zeitung en The Financial Times. Het MBA-gevoel, zeg maar, legt Uffen uit.

Sinds de invoering van het Britse Bachelor-Master systeem is het aantal internationale studenten in Nederland namelijk gegroeid van 39.000 in 2008 tot 56.000 in 2012, volgens studentenorganisatie Nuffic. Onder hen is de woningnood nog hoger – thuis blijven wonen is geen optie.

In The Student Hotel pluggen ze tijdelijk in bij het Nederlandse studentenleven; maar dan wel de luxe variant. Uffen noemt het liever verzorgd. „Heel veel studenten zijn niet anders meer gewend. Een tv op je kamer, iPhones, ja, ik heb het vroeger nooit zo gehad, maar ze vinden het allemaal veel normaler geworden.”

Maar, voor zoveel geld kan je ook een etage huren in Amsterdam. Uffen: „Klopt, maar voor 750 euro moet je zo’n etage nog helemaal gaan inrichten. Een gemeubileerde kamer bij een corporatie zit ook tegen de 550 euro aan. En dan heb je niet die fiets en niet die fitness. Je moet hier bij wijze van spreken met twee koffers kunnen komen aanvliegen.”

Alleen zit je dan niet helemaal in het centrum. Uffen: „Met de metro ben je in vier haltes op de universiteit – en op die designfiets ben je er binnen een kwartier.”

The Student Hotel gaat open in augustus, boeken kan nu via thestudenthotel.nl. Inmiddels is 10 procent van de kamers in Amsterdam verhuurd.

„Ik houd van het leven hier in het hotel. Een paar vrienden raadden me dit aan en toen ik de foto’s op de website zag, was ik verkocht. Het is hier gezellig en hier zijn alle faciliteiten die een student nodig heeft: een bar, washok, fitnesscentrum, een fijne lobby waarin ik kan biljarten en tafeltennissen met vrienden. Nadeel is de prijs, die is niet zo ‘studentvriendelijk’. Als het restaurant voor een redelijk bedrag menu’s zou aanbieden voor de huurders zou het helemaal perfect zijn.”

Dominik Vacikar (20)

uit Tsjechië, Bachelor Media and Communication

„Ik wil graag op de beste plek in een stad verblijven. En ik overdrijf niet: het hotel is gewoon de allerbeste woonlocatie in Rotterdam. Er zijn weinig plekken waar je zoveel begaafde, lieve mensen treft: zij hebben mijn leven interessanter gemaakt. Een tijdje terug zat ik te discussiëren met een paar vrienden over de verbeterpunten. We bedachten toen dat ze meer evenementen mogen organiseren, hier in het Student Hotel. Nu moeten we dat zelf doen en daar heb je als student niet altijd de tijd voor.”

Ramazan Samadov (26)

uit Azerbajdzjan, Rotterdam Business School

    • Rolinde Hoorntje
    • Marrit van den Akker