Grootste werkloosheid in Flevoland, laagste in Zeeland

In Flevoland zijn van alle provincies procentueel de meeste mensen zonder baan.
In Flevoland zijn van alle provincies procentueel de meeste mensen zonder baan. Foto ANP / Erik van 't Woud

Vorig jaar was 6,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dat wisten we al, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vanochtend met de cijfers per provincie. In Flevoland zit het grootste percentage thuis: 8 procent. Zeeland heeft met 4,1 procent het laagste niveau.

De top-3 met het hoogste werkloosheidspercentage bestaat na Flevoland uit Zuid-Holland en Groningen. Zeeland heeft al het laagste percentage sinds 2009, toen de werkloosheid begon te stijgen.

De werkloosheid per provincie.

De werkloosheid per provincie.De werkloosheid per provincie.De werkloosheid per provincie.

Het CBS haalt de werkloosheidspercentages van twintig jaar geleden erbij om een verschil aan te tonen: de werkloosheid was toen ongeveer gelijk aan die van nu, maar het verschil tussen Noord-Nederland en de rest was veel groter. Toen zat 8,9 procent van Friesland, Groningen en Drenthe zonder baan, nu zit het noorden met 7,2 procent veel dichter bij het landelijke gemiddelde.

    • Peter Zantingh