Groenland kiest voor het eerst een vrouwelijke premier

Aleqa Hammond, die waarschijnlijk de verkiezingen in Groenland heeft gewonnen. Foto AP / Leiff Josefsen

De parlementsverkiezingen in Groenland lijken te zijn gewonnen door de oppositiepartij van Aleqa Hammond. Zij kan de eerste vrouwelijke premier van het land worden. Hammond wil de band met Denemarken behouden en kijkt kritisch naar de opkomende mijnbouwindustrie.

Dat zij winnen gaat, wordt langzaam duidelijk nu ruim driekwart van de stemmen geteld is. De zittend premier Kuupik Kleist van het linkse Ataqatigiit heeft zijn verlies inmiddels toegegeven. Hammonds partij Siumut kreeg volgens de laatste tellingen ongeveer 42 procent van de stemmen, Kleist 30 procent. Als Hammond erin slaagt een coalitie te vormen (ze krijgt ongeveer 14 van de 31 zetels dus heeft een partner nodig voor een meerderheid), is ze de eerste vrouwelijke premier van Groenland.

Wat te doen met de schat aan grondstoffen?

De verkiezingen in Groenland, dat opereert als een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken, zijn interessant omdat de klimaatverandering een grote rol speelt in de politiek. De opwarming van het land wordt er niet als een gevaar, maar als een kans gezien, schrijft buitenlandredacteur en klimaatblogger Paul Luttikhuis vanochtend in nrc.next:

“Onder de dikke ijslaag die het eiland bedekt, ligt een schat aan grondstoffen te wachten op exploratie. China, de EU en de VS kijken gretig naar het eiland als een bron van ijzererts, mogelijk ook goud en zink, uranium en een aantal zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor moderne mobiele telefoons, hybride auto’s en hoogtechnologisch militair materieel. Ook hebben ze belangstelling voor de grote hoeveelheden gas en olie in de Groenlandse bodem, zowel onder het ijs als voor de kust.”

Om de mijnindustrie op te zetten, is buitenlandse invloed nodig

Veel Groenlanders willen de rijkdom aan grondstoffen gebruiken om minder afhankelijk te worden van Denemarken, dat nu nog flink bijdraagt aan de begroting. Maar dat zou betekenen dat er een mijnindustrie van de grond moet komen en daarvoor is de import van gastarbeiders nodig - een gevoelig onderwerp.

Een plan van premier Kleist om 3.000 goedkope Chinese arbeidskrachten naar Groenland te halen om een mijn voor ijzererts op te zetten, stuitte op veel verzet bij de bevolking van slechts 57.000 inwoners. Zij vrezen Chinese invloed en aantasting van hun land. Hammond is niet tegen mijnbouw, maar wil wel dat investeerders meer belasting betalen.

    • Peter Zantingh