Geld lijkt belangrijker als je een kind krijgt

Verdienen & uitgeven

In

Elmer Rietveld (34) is civiel ingenieur Hij werkt bij TNO als onderzoeker en adviseur Elmer woont samen met zijn vriendin en hun dochter van 2 in een koophuis

Een kijk in het huis(houdboekje) van Elmer Rietveld. Foto: Peter de Krom

„Ik geef advies over ruimtelijke economie en ordening. Zo reken ik uit wat de effecten zijn van grote projecten, bijvoorbeeld als een haven wil uitbreiden of er een nieuwe spoorlijn is gepland. We adviseren bij TNO onder meer de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel, maar we doen ook veel voor de EU.

„Civiele techniek ging ik studeren omdat ik me interesseer voor ondergronds bouwen. Ik had nooit gedacht dat ik me zoveel met economie zou gaan bezighouden, maar nu ik hier in ben gerold, bevalt het me erg goed.

„TNO is een beetje een gouden kooi: je krijgt veel vrijheid en flexibiliteit en je mag interessante dingen doen. Je salaris is minder hoog dan in het bedrijfsleven, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn heel goed. Geen wonder dus dat ik er nu alweer vijf jaar zit. Hoewel ik het ontzettend naar mijn zin heb, lijkt het me ook leuk om eens aan de slag te gaan bij een uitvoerend bedrijf, in plaats van alleen onderzoek te doen en advies te geven. Ik zie mezelf daarom nog wel eens overstappen naar een grote private partij, zoals Vopak of het Havenbedrijf.

„Onlangs heb ik een positief functioneringsgesprek gehad en hebben we mijn salaris besproken. Per 1 mei ga ik 3.600 euro per maand verdienen. Daar ben ik blij mee, want mijn salaris liep al een tijdje achter bij wat ik inmiddels allemaal doe.

„Sinds ik een dochter heb, betrap ik mezelf soms op van die een beetje conservatieve, patriarchale gedachten als ‘ik moet goed verdienen, ik moet voor mijn gezin zorgen’. Geld lijkt toch belangrijker te worden als je een kind krijgt.”

Uit

„Mijn vriendin en ik zitten in die ‘middengroep’ die vaak onderwerp is van politieke discussie. De steeds veranderende plannen over de kinderopvang maken dat we niet weten waar we aan toe zijn. Nu kunnen we de opvang nog goed betalen, maar of dat zo blijft, is totaal onduidelijk. Qua uitgaven hebben we de laatste jaren een pas op de plaats gemaakt, mede vanwege de geboorte van onze dochter. We gaan minder uit eten, kopen minder kleren en onze vakanties zijn goedkoper. Maar we gaan nog steeds minstens twee keer per jaar – een rijkdom waar we ons goed bewust van zijn. Vakantie is waar we het allerliefst geld aan uitgeven. Als we een ruimer budget hadden, zou ik heel graag een vakantiehuis in Zermatt willen. En een zeilboot.

„Serieuze aankopen, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk is, laat ik over aan mijn vriendin. Ik ben gewoon slecht in winkelen en zij kan het gelukkig heel goed. Kleding kopen vind ik wel leuk trouwens; ik kijk ook naar tv-programma’s over mode. Maar ik koop nu alleen nog kleren als ik echt iets nodig heb. Dat kost me geen moeite, ik ben ‘zunig’ opgevoed. Toen mijn ouders scheidden, moest mijn moeder rondkomen van een bijstandsuitkering. Nog steeds gooi ik pas iets weg als het echt niet meer functioneert. Zoals deze afschuwelijk lelijke gele sporttrui.

„Ik vind mezelf wel iets té zuinig hoor – ik moet mezelf soms echt aansporen om meer te genieten en geld uit te geven aan leuke dingen.”

    • Cecile Elffers