‘Enkelband kan een alternatief voor celstraf worden om te bezuinigen’

Foto ANP

Mogelijk krijgen 1600 veroordeelden een elektronische enkelband in plaats van een celstraf vanwege bezuinigingen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar moet zoveel bespaard worden dat het overweegt veroordeelden hun straf thuis te laten uitzitten, meldt Nieuwsuur vanavond op basis van vertrouwelijke stukken.

De bezuinigingen die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) moet doorvoeren op het gevangeniswezen zijn opgelopen tot ruim 250 miljoen euro. Het ministerie wil om kosten de drukken ook een groot aantal gevangenissen sluiten, zo bleek eerder al.

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak noemt de plannen ‘gevaarlijk’. Voorzitter Maria van de Schepop denkt dat de stok achter de deur verdwijnt:

“Nu is het zo dat mensen een taakstraf opgelegd krijgen of een boete van de rechter. Als ze dat niet doen, moeten ze naar de gevangenis.”

Als deze groep straks geen celstraf meer krijgt, maar een enkelband, heeft een taakstraf volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers weinig zin. “Dat betekent dat we rekening moeten houden met een grote groep taakgestraften, die de werkstraf of de leerstraf gaat verzieken.”