Embryowet verruimd

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met aanpassingen van de Embryowet uit 2002. De belangrijkste verandering is dat wetenschappers voortaan een echo mogen maken van een foetus die bedoeld is voor algemeen onderzoek en niet louter voor de gezondheid van die foetus.

Het wetsvoorstel van D66 om het kweken van embryo’s toe te staan ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek is niet in stemming gebracht omdat er te weinig steun voor zou zijn. Christelijke partijen, en vooral de SGP, verzetten zich tegen onderzoek met embryo’s. Ze vinden dat de mens vanaf de bevruchting niet meer mag ingrijpen bij zwangerschappen. Embryo’s ontwikkelen om ze voor onderzoek te gebruiken en vervolgens weer weg te gooien, vinden ze helemaal verwerpelijk. De enige embryo’s die wetenschappers nu kunnen gebruiken voor onderzoek, zijn de overgebleven embryo’s die stellen doneren na een IVF-behandeling. Toch is het volgens wetenschappers een kwestie van tijd voordat embryo’s gekweekt zullen worden voor onderzoek.