Een bonk ijs met een staart van waterdamp

Komeet //

Vanaf vanavond is een komeet te zien De laatste keer was 16 jaar terug Zorg voor een verrekijker

Bij onbewolkte hemel is de komeet vanaf vandaag vanuit Nederland te zien. Hij moet na zonsondergang laag in het westen worden gezocht. Het hemellichaam draagt de aanduiding C/2011 L4 (PANSTARRS).

De komeet PANSTARRS was de afgelopen dagen al waarneembaar vanaf het zuidelijk halfrond van de aarde. Hij volgt een noordelijke koers en komt daardoor steeds hoger aan onze hemel te staan. Maar tegelijkertijd verwijdert hij zich van de aarde en neemt zijn helderheid af. De komende dagen is het object waarschijnlijk op zijn mooist. De komeet komt deze keer niet dichterbij de aarde dan 165 miljoen kilometer, nog iets verder dan de afstand tussen de aarde en de zon.

De laatste keer dat er vanuit Nederland een heldere komeet te zien was, is zestien jaar geleden: de komeet Hale-Bopp. Die was een van de helderste kometen in vele jaren. Dat zal PANSTARRS niet halen.

Of hij met het blote oog te zien is, is nog onzeker. Maar met een kleine verrekijker is hij zeker waarneembaar. Bij helder weer kan zijn verplaatsing omhoog langs de sterrenhemel tot de eerste week van april worden gevolgd.

De komeet PANSTARRS werd in juni 2011 ontdekt met de Pan-STARRS-telescoop op Hawaï – vandaar de naam. Een komeet is een ijzig hemellichaam dat in een vaak zeer langgerekte baan om de zon draait. Bij nadering van de zon ontstaat door verdamping van het ijs een grote wolk waterdamp rond de komeet, die onder invloed van de straling en deeltjes die de zon uitzendt tot een vele miljoenen kilometers lange ‘staart’ kan uitwaaieren.

    • Eddy Echternach