Druk op Europarlement om begroting te steunen

Europarlementariërs worden vanuit hun eigen land onder druk gezet om het akkoord te accepteren dat de 27 EU-regeringsleiders vorige maand bereikten over de Europese begroting. Dat blijkt uit gesprekken in het Europees Parlement in Straatsburg, dat vandaag stemt over de begroting.

Vooral Europarlementariërs uit Spanje, Polen en Duitsland staan onder druk. Hun regeringen willen niet dat er iets verandert aan de begroting. Duitsland wil er in een verkiezingsjaar geen gedoe over. Europarlementariërs praten niet openlijk over de druk, omdat het gevoelig ligt. Van hen wordt verwacht dat ze onafhankelijk een beslissing nemen over de begroting: 960 miljard euro voor de komende zeven jaar.

Europarlementariërs van VVD en PvdA vinden de begroting lang niet goed genoeg en zijn voorstander van eigen inkomsten voor de EU, waar hun partijen in Den Haag niets van moeten hebben. „Maar ik voel geen druk”, zegt PvdA’er Thijs Berman.

In Straatsburg presenteerde de Europese Commissie gisteren een voorstel om de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar „democratischer” te maken.

Elke nationale politieke partij zou tijdens de campagne moeten zeggen bij welke Europese koepelpartij zij hoort. Ook zou elke partij een kandidaat moeten steunen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het is een aanbeveling: Brussel kan nationale politieke partijen niets opleggen.

Niet alle partijen in Nederland maken deel uit van Europese partijfamilies. CDA PvdA, VVD, D66, en GroenLinks zitten in Europese partijen, maar SP, ChristenUnie en SGP zitten alleen in lossere fracties in het Europees Parlement. De PVV werkt helemaal niet samen in Europa.

Het steunen van een kandidaat voor het Commissievoorzitterschap kan problematisch zijn voor Nederlandse partijen. Dikwijls zijn Europese partijleiders voor ‘meer Europa’, terwijl Nederlandse partijen toenemend eurosceptisch zijn.

Druk op Europarlement: pagina 9