Malaga en Bayern naar kwartfinales Champions League

Arjen Robben in duel met Laurent Koscielny van Arsenal en Jack Wilshere (links). Foto ANP

Malaga heeft de kwartfinale van de Champions League bereikt. De Spaanse club, die dit seizoen debuteert op het hoogste Europese niveau, versloeg FC Porto in La Rosaleda met 2-0. Bayern gaat ook door, hetzij op uitdoelpunten.

Vorige maand werd in Portugal nog met 1-0 was verloren. Malaga is na Real Madrid en FC Barcelona de derde Spaanse club bij de laatste acht.

Porto leek de wedstrijd aanvankelijk aardig onder controle te hebben, maar na een halfuur trok Malaga het initiatief resoluut naar zich toe. Keeper Helton wist zijn ploeg maar ternauwernood voor een achterstand te behoeden met een knappe redding op een schot van Vitorino Antunes.

Amper enkele minuten later leek Malaga toch op voorsprong te komen, maar deze keer gooide scheidsrechter Nicola Rizzoli roet in het eten. De Italiaan constateerde een overtreding op Helton, maar zag niet dat Julio Baptista tegen de doelman aanviel na door een speler van Porto te zijn geduwd. De treffer van Javier Saviola vond daardoor ten onrechte geen doorgang.

Toch mocht Malaga met een voorsprong de rust in. Isco zorgde in de 43e minuut met een schot van net buiten het strafschopgebied voor de fraaie openingstreffer. Vroeg in de tweede helft bewees Steven Defour zijn ploeg een slechte dienst. De Belg van FC Porto moest na een stevige tackle op Joaquin met een tweede gele kaart vertrekken.

Malaga had een standaardsituatie nodig om het numerieke overwicht uit te buiten. Invaller Roque Santa Cruz kopte raak uit een corner. Even leek de tweevoudig winnaar van de Champions League het onheil nog te kunnen afwenden. De aansluitingstreffer van Maicon werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Arsenal redt het net niet

Arsenal is vanavond dicht bij een stunt gekomen. Op bezoek bij Bayern München was de Londense ploeg met 2-0 de beste. Dat was net niet genoeg om de kwartfinale te bereiken. De Duitsers hadden in het Emirates Stadium met 3-1 gewonnen en gaan op uitdoelpunten verder.

Arsenal moest door de achterstand aanvallen en deed dat doirect succesvol. Al na drie minuten lag de 1-0 in het net achter Bayern-doelman Manuel Neuer. Olivier Giroud was daarvoor van dichtbij verantwoordelijk op aangeven van Theo Walcott.
In het vervolg van de eerste helft waren er nauwelijks kansen meer voor de Gunners, maar ook Bayern speelde slordig en had het vizier niet op scherp staan.

Ook aan het begin van de tweede helft bleek dat. Arjen Robben, die de hele wedstrijd speelde, en Toni Kroos doken op voor Arsenal-goalie Lukasz Fabianski, maar schoten net naast. Diezelfde Fabianski moest later nog een keer redden oog in oog met Robben.

Pas laat in de tweede helft ging Arsenal echt in een stunt geloven en zette de ploeg aan. Koscielny kopte in de 86e minuut raak en bracht de Gunners binnen een goal van de laatste acht. Dat Arsenal vervolgens haast had bleek direct. Na de treffer ontstond er een opstootje in het Bayern-doel omdat doelman Neuer de bal niet aan de Londenaren wilde geven.

In de resterende tijd nam Arsenal te veel tijd om opnieuw voor het doel van Neuer te komen. De bezoekers werden daarom niet opnieuw gevaarlijk. Bayern speelde de tijd vervolgens vol.

De voetbalverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum.

    • Annemarie Coevert