Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Jorge Mario Bergoglio presenteert zich als nieuwe paus: Franciscus

New Pope, Argentinian cardinal Jorge Mario Bergoglio appears at the window of St Peter's Basilica's balcony after being elected the 266th pope of the Roman Catholic Church on March 13, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
New Pope, Argentinian cardinal Jorge Mario Bergoglio appears at the window of St Peter's Basilica's balcony after being elected the 266th pope of the Roman Catholic Church on March 13, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Jorge Mario Bergoglio vanavond op het Sint-Pietersplein. Foto AFP

Kardinaal Jean-Louis Tauran heeft vanaf het centrale balkon op het Sint-Pietersplein officieel bekendgemaakt dat er een nieuwe paus is gekozen. Het is Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië. Hij noemt zichzelf paus Franciscus, zonder cijfer.

De Argentijn volgt daarmee Benedictus XVI op. Zeker tweederde van de 115 kardinalen die sinds gisteren in conclaaf waren stemden voor deze kandidaat. Bergoglio gold niet als een van de belangrijkste kandidaten. Bergoglio, 76 jaar, wordt de eerste paus uit Latijns-Amerika in de geschiedenis, en de eerste paus die zichzelf Franciscus noemt. Het is de derde niet-Italiaanse paus op rij.

Hij zal als Franciscus door het leven gaan; zonder cijfer achter zijn naam. Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi wilde alle verwarring wegnemen en wees erop dat kardinaal Jean-Louis Tauran, die de nieuwe paus aankondigde, eenvoudigweg ‘Franciscus’ zei.

Kardinaal Jean-Louis Tauran kondigde de nieuwe paus aan met de volgende traditionele woorden:

“Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Mario Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Franciscus.”

Dat betekent vrij vertaald het volgende:

“Met veel plezier deel ik mede: we hebben een nieuwe paus! De eminente en meest voorname heer, heer Jorge Mario kardinaal Bergoglio die de volgende naam heeft aangenomen: Franciscus.”

De nieuwe paus Bergoglio heeft zojuist de menigte op het Sint-Pietersplein toegesproken met de volgende woorden:

“Goedenavond broers en zussen,

Jullie weten dat het de plicht van het conclaaf was een bisschop van Rome zoeken, maar het lijkt alsof ze hem aan het einde van de wereld hebben gezocht, maar hier ben ik dan.

Ik wil u bedanken voor uw acceptatie, en ook naar de kardinalen: veel dank. Ten eerste en met nadruk wil ik bidden voor Benedictus XVI. Laat ons gezamenlijk bidden zodat hij gezegend is door de heer, en beschermd zal worden.

De wereld moet het pad van liefde en broederschap kiezen. Ik wil mijn zegen aanbieden aan deze stad, de wereld en alle mannen en vrouwen van goede wil.

Bid voor mij. Aan jullie allen een goede nacht en veel rust.”

Dat Franciscus I een andere stijl in het Vaticaan zal brengen, lijkt zeker, schrijft buitenlandredacteur Marc Leijendekker donderdag in nrc.next.

Meteen al in zijn eerste optreden als paus wist hij een band te smeden met de tienduizenden mensen die hun mobieltjes naar hem ophieven. Op een gegeven moment wist hij al die mensen stil te krijgen met het verzoek om een kort gebed. Traditioneel geeft de paus de menigte de zegen, nu vroeg de nieuwe paus de mensen even voor hem te bidden, om sterkte in zijn nieuwe baan.

Lees hier een uitgebreid profiel van de nieuwe paus. In nrc.next staat een uitgebreide productie van Marc Leijendekker over de nieuwe paus. Abonnees kunnen de krant hier lezen.