Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dode varkens blijven Shanghai binnendrijven: teller staat op 6600

De dode varkens worden verzameld en afgevoerd. Foto AP

Chinese autoriteiten hebben vandaag opnieuw honderden dode varkens uit de rivier de Huangpu bij Shanghai gevist. Het totaal aantal karkassen dat sinds vrijdag is geborgen is inmiddels opgelopen tot 6600 schrijft persbureau AP.

De varkens die in in de stad uit het water worden gehaald zijn vermoedelijk gedumpt in de stad Jiaxing in de provincie Zhejiang. Veel inwoners vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater, maar de autoriteiten houden vol dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid is.

Boeren dumpen varkens die niet verhandeld mogen worden

De opwinding in Shaghai over de dode, rottende en stinkende varkenskarkassen die binnendrijven neemt sterk toe, zo schreef onze correspondent Oscar Garschagen gisteren in NRC Handelsblad. De Shanghaise jurist Gan Yuanchun zet op het Chinese sociale netwerk Weibo de toon:

“Als het drinkwater zo veilig is, laten de hoogste partijleiders dan zelf eerst een glas water drinken of een kom varkensvleessoep eten.”

Ook het varkensvlees op de markten wordt nu gewantrouwd, aldus Garschagen:

“Gebleken is namelijk dat karkassen, die besmet zijn met het porcine circovirus (pcv) niet alleen in de rivier worden gedumpt, maar dat het zieke vlees ook in de handel is gebracht door boeren en misdaadorganisaties. Er is, zo vermoeden de Shanghaise autoriteiten, een relatie tussen het dumpen van gestorven zieke varkens en biggen en een politiecampagne tegen de illegale handel in ziek varkensvlees.

Officieel zijn boeren verplicht de karkassen te begraven of te laten verbranden, maar dat kost geld. Tot voor kort verkochten ze daarom de gestorven dieren aan malafide tussenhandelaren. Maar deze handelaren houden zich door de politiecampagne gedeisd. Daarom dumpen de boeren de karkassen nu in de rivier.

46 mensen krijgen celstraf voor leveren ‘besmet’ vlees

Vandaag heeft een rechtbank in Zhejiang 46 mensen veroordeeld tot celstraffen voor het leveren van varkensvlees dat de volksgezondheid in het geding brengt. Het vlees was afkomstig van zieke varkens die tussen 2010 en 2012 werden aangekocht en geslacht. Bovendien werd in de stad Wenling 6218 kilo varkensvlees in beslag genomen, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Met dit nieuwe incident groeit de onrust over de voedselveiligheid in China volgens Garschagen: “Voor de nieuwe leiders wordt het een serieus politiek probleem van nationale omvang.”