Danser toch niet achter aanslag op chef Bolsjoj

De aanslag op de artistiek directeur van het Bolsjoj Theater met bijtend zuur is niet beraamd door topdanser Pavel Dmitritsjenko, die daarvoor is gearresteerd. Dat zegt de 35-jarige Rus die de aanval uitvoerde. Hij verklaarde gisteren zelf tot de daad te zijn gekomen na gesprekken met Dmitritsjenko en geen geld ervoor te hebben ontvangen, alleen geld te hebben geleend van de danser. Hij neemt alle schuld op zich.

In een open brief namen gisteren ook 300 medewerkers van het Bolsjoj het op voor Dmitritsjenko die vastzit op verdenking van het organiseren van de aanval in januari, waarbij artistiek leider Sergej Filin brandwonden opliep aan ogen en gezicht.

Volgens de briefschrijvers is Dmitritsjenko temperamentvol, maar is het een absurd idee dat hij de wet zou overtreden om zijn gelijk te halen bij een conflict. Ze denken dat hij onder „wrede druk” is gezet om de daad te bekennen. „Helaas kent de geschiedenis van ons land en onze maatschappij veel voorbeelden waarbij de bij de recherche ‘benodigde’ resultaten op onrechtmatige, soms zelfs onwettige manier werden verkregen, en de bewijzen vaak fictie zijn gebleken”, schrijven ze in de brief.

Dmitritsjenko bekende vorige week een aanval op Filin te hebben georganiseerd, „maar niet in de mate waarin deze heeft plaatsgevonden”.

In hun brief vragen de Bolsjoj-medewerkers het landsbestuur een onafhankelijke commissie in te stellen „om de oorzaken te identificeren die hebben geleid tot deze tragedie”.