CPB: economie krimpt door dalende consumptie - ‘extra bezuinigingen onverstandig’

DEN HAAG - CPB-directeur Teulings licht de raming op de voorlopige kerncijfers toe tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - CPB-directeur Teulings licht de raming op de voorlopige kerncijfers toe tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. ANP JERRY LAMPEN CPB-directeur Teulings tijdens de toelichting op de kerncijfers van het CEP in perscentrum Nieuwspoort. Foto ANP / Jerry Lampen

De krimp van de Nederlandse economie in 2013 wordt vooral veroorzaakt door het achterblijven van de binnenlandse bestedingen. Alleen Griekenland staat er slechter voor. Dat maakte het CPB vanmorgen bekend in een toelichting op het Centraal Economisch Plan 2013.

De kerncijfers uit het CEP die twee weken geleden bekendgemaakt werden, zijn nog steeds hetzelfde. Het CPB verwacht dat het begrotingstekort 3,3 procent bedraagt in 2013 en 3,4 procent in 2014. In 2014 groeit de economie weer voorzichtig met 1 procent; die groei wordt bijna volledig door de aantrekkende wereldhandel veroorzaakt.

De CPB-voorzitter Coen Teulings zei dat vooral de slechte huizenmarkt zorgt voor een slecht consumentenvertrouwen, wat er weer toe leidt dat consumenten de hand op de knip houden:

“De ene spiraal veroorzaakt de andere neergaande spiraal.”

Verder baart vooral de groeiende werkloosheid zorgen: die loopt in 2013 met 90.000 personen op tot 560.000 en in 2014 tot 575.000. Niettemin vallen de cijfers nog mee gezien de omstandigheden, zei hij.

Volgens de vertrekkend CPB-voorzitter is het effect van de bezuinigingen op de economie in het verleden onderschat. Teulings pleitte er dan ook voor om terughoudend te zijn met nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Nadat het CPB de cijfers twee weken geleden publiceerde, kondigde het kabinet aan volgend jaar 4,3 miljard euro extra te willen bezuinigen. Dat moet het begrotingstekort volgend jaar weer onder de drie procent brengen.

Ondanks de somberheid geven de cijfers volgens Teulings ook reden tot voorzichtig optimisme.

“Nederland staat er structureel goed voor. We zijn een sterk land.”

Centraal Economisch Plan 2013