Claudia de Breij verrast met liedjes

Cabaret

Alleen, door Claudia de Breij. Gezien: 12/3 in DeLaMar, Amsterdam. Aldaar t/m 30/3. Inl: delamar.nl****

„Ik kon ’t gewoon even niet meer”, zegt Claudia de Breij ter verklaring van het jaar waarin ze geen nieuw theaterprogramma maakte en zodoende 120 voorstellingen uit haar agenda schrapte. Ze maakt er geen drama van, maar vertelt wat er sindsdien gebeurde: allengs ging ze opeens, zonder deadline, weer nieuwe liedjes schrijven – en toen vroeg DeLaMar haar een maand te komen spelen. Het resultaat is Alleen, vooralsnog exclusief in DeLaMar. Of er vervolgens een reguliere theatertournee uit zal groeien, is nog niet bekend.

Alleen is dan ook vooral een liedjesprogramma. Met veel geïnspireerde liefdesliedjes waarvoor Claudia de Breij telkens weer nieuwe, verrassende invalshoeken weet te vinden. „Als ik jou was, had ik mij alleen veel eerder al ontmoet”, zingt ze, met een koestering in haar stem die wondermooi samengaat met de rake ritmes van haar begeleiders Sander Geboers, Jan van Bijnen en Reyer Zwart. Of, over het eind van een relatie: „Het was mooi, maar dit is waar het schip strandt. Hier ga ik weer aan land.” De Breij laat ook een haarscherp koningslied horen, waarin ze Nederland een klein landje noemt dat vroeger groot kon zijn, maar nu wordt gedomineerd door „kleine zielen, grote monden”.

Haar verhaaltjes, tussen de liedjes door, komen vaak alweer dicht in de buurt van het ironische engagement uit haar vroegere conferences. Eén ervan, over de staat van het land, lijkt zelfs klaar voor een volgend programma. Dat is goed nieuws.

    • Henk van Gelder