Brieven

Verhullende woorden over vermoorde Joden

In de krant van 11 maart staan twee artikelen waarin de holocaust zijdelings wordt genoemd. Op pagina 17 staat de zin „dertien Joodse musici werden uit het orkest gezet, zes van hen overleden in het concentratiekamp” en op de achterpagina staat: „ruim 34.000 Joodse Nederlanders kwamen in het kamp om”. Deze terminologie verhult het feit dat deze Joden, zoals praktisch alle zes miljoen, in koelen bloede en met voorbedachten rade werden vermoord.

Rubin Einhorn

Den Haag

Toch niet zo overtuigend

Een vlammend betoog, dat van Michiel Hennink (NRC Handelsblad, 11 maart): die praktijkgerichte studies aan universiteiten zijn hem een doorn in het oog! Het betoog had me overtuigd als hij technische informatica en filosofie was gaan studeren, in plaats van economie en rechten.

Prof.dr.ir. Hajo Reijers

Rosmalen

‘Een diarree aan mannen’

Ongelooflijk anno 2013: in het illustere gezelschap op de foto bij het zopas opgerichte Burgerforum EU (NRC Handelsblad, 7 maart) is niet één vrouw te ontwaren. Oftewel ‘een diarree aan mannen’ zoals mijn vroegere schoonmoeder jaren geleden placht te zeggen. Wat emancipatie betreft zijn we dus niet veel opgeschoten. En de kop Burgers tegen ‘sluipende’ EU-opmars geeft een zeer vertekend beeld, want de helft doet duidelijk niet mee.

Of had de krant daar een diepere bedoeling mee, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag?

Mirjam Kies

Eindhoven

Glucose is wel degelijk het probleem, niet ‘zoet’

Niet de smaak ‘zoet’, zoals KNO-arts Backus beweert (Brieven, 5 maart) maar alleen glucosemoleculen uit suiker en zetmeel zijn de natuurlijke stimulans voor onze alvleesklier om insuline af te geven. Het wetenschappelijk bewijs tegen de stelling dat het proeven van ‘zoet’ zou leiden tot insulineafgifte is overweldigend.

Het mechanisme achter de insulineafgifte is tot in detail bekend en is leerstof in het eerste jaar van de studie geneeskunde. Het is betreurenswaardig, dat onze studenten door dokter Backus op het verkeerde been gezet worden – zelfs al blijft zijn brief jarenlang bruikbaar in het onderwijsthema ‘inschatten van wetenschappelijke (on)betrouwbaarheid van publicaties in de media’.

Paul Steenbergh,

Biochemicus, UMC Utrecht