Autoriteiten verbieden film 'Joden van Egypte'

De Egyptische Nationale veiligheidsdienst heeft de vertoning verboden van een documentaire over de joodse gemeenschap in Egypte, een dag voor de film in drie bioscopen in première zou gaan. Een reden werd daarvoor niet gegeven, zo maakte de producent gisteren bekend.

De film ‘Joden van Egypte’ volgt het leven van Egyptische joden in de eerste helft van de 20ste eeuw, tot ze eind jaren vijftig onder zware druk van groeiende nationalistische sentimenten na de oprichting van de staat Israël in 1948 vertrokken. De meesten van de naar schatting 65.000 joden die toen vertrokken gingen naar Europese en andere westerse landen. De documentaire werd vorig jaar getoond tijdens een besloten filmfestival in Egypte.

Elke film moet worden goedgekeurd door de censuur, en dat was vorig jaar ook gebeurd. Maar volgens de producent heeft de veiligheidsdienst nu alsnog de documentaire verboden.

„Er is geen excuus hiervoor”, zei hij. Hij sprak van een „niet uit te leggen probleem, [..] dat erop is gericht om het denken te terroriseren en creativiteit te onderdrukken”.

Onder het regime van president Hosni Mubarak, die twee jaar geleden ten val kwam, spanden de autoriteiten zich in greep te houden op discussies over religieuze kwesties en religieuze minderheden. Boeken en films die daarover gingen werden vaak verboden.

Slechts enkele tientallen joden leven nog in Egypte. De meeste synagoges zijn nu toeristenattracties. (AP, AFP)