Zelfdoding afgetreden wethouder

Jo Dejong (58), onlangs afgetreden als wethouder van Meerssen, heeft gisteren in zijn woning in het gehucht Waterval zelfmoord gepleegd.

Op de vrijdag voor carnaval probeerde Dejong (Partij Jo Dejong) in een plaatselijk café een vrouwelijke ambtenaar een tongzoen te geven. Omdat de wethouder geen excuses wilde maken, diende ze een klacht in. De ambtenaar deed geen aangifte.

Twee weken na carnaval trad Dejong naar aanleiding van het incident af en bood hij de vrouw alsnog zijn verontschuldigingen aan. De gemeente meldde het voorval bij justitie. Burgemeester Hans Schmidt (VVD) verklaarde daarna in de Limburgse media dat er door de affaire meer klachten binnenkwamen over onbetamelijk gedrag van Dejong.

Vorige week nam de Meerssense gemeenteraad unaniem een verklaring aan waarin stond dat samenwerking met Dejong ook in de toekomst wordt uitgesloten. De Partij Jo Dejong doopte zich om tot PJD.

Dejong was ruim dertig jaar actief in de Meerssense politiek en gold zeker de laatste jaren als zeer invloedrijk. Hij was raadslid en wethouder namens het CDA. Bij de verkiezingen in 2010 deed hij voor het eerst mee met zijn eigen partij. Die haalde zeven van de zeventien raadszetels.

In Meerssen is geschokt gereageerd op de dood van Dejong. Burgemeester Schmidt is teruggekomen van een vakantie in Oostenrijk.

De affaire-Dejong volgde op de affaire-Ricardo Offermanns. Die VVD’er vertrok op 1 januari van dit jaar als burgemeester van Meerssen omdat hij bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond vertrouwelijke informatie had gekregen van partijgenoot Jos van Rey.