Wethouder Eindhoven weg om woonwagenfiasco

De Eindhovense wethouder Mary Fiers (PvdA) stapt op wegens het fiasco met de verhuizing van woonwagens. Dat maakte zij gisteren in de gemeenteraad bekend.

Twee weken geleden nog overleefde de wethouder een motie van wantrouwen van de oppositie wegens de mislukte en veel te dure verhuizing van een woonwagenkamp. Het college beloofde beterschap. Maar afgelopen vrijdag, toen opnieuw een gezin zou worden verplaatst, bleek dat deze verhuizing opnieuw niet volgens de regels zou verlopen. „Er was geen vaststellingsovereenkomst”, aldus de wethouder. „Niet tijdig is ontdekt dat de verhuizing niet volgens de regels zou verlopen.” Deze nieuwe „misser” was voor haar aanleiding om haar positie op te geven.

Bij de verhuizing van een woonwagenkamp wegens de bouw van een nieuwbouwwijk op die plaats, betaalde de gemeente de afgelopen jaren 2,9 miljoen euro aan woonwagenbewoners als vergoeding voor transport, verhuiskosten en schade. Daarvan kon uiteindelijk 2,2 miljoen euro niet worden onderbouwd. Uit rapporten bleek dat organisatie, administratie en financiële controle van de gemeente tekortschoten. Ook deed de gemeente onlangs aangifte tegen een ingehuurde projectleider die de verhuizing begeleidde. Hij zou, om bewoners tegemoet te komen, taxatierapporten hebben vervalst. De projectleider werd ook bedreigd door de woonwagenbewoners.