Vrees in Shanghai voor besmet water en vlees

„Als het drinkwater zo veilig is, laten de hoogste partijleiders dan zelf eerst een glas water drinken of een kom varkensvleessoep eten.” De Shanghaise jurist Gan Yuanchun zet op Weibo de toon in de groeiende opwinding over de dode, rottende en stinkende varkenskarkassen die via rivier de Huangpu de metropool binnendrijven.

Ook het varkensvlees op de markten wordt nu gewantrouwd. Gebleken is namelijk dat karkassen, die besmet zijn met het porcine circovirus (pcv) niet alleen in de rivier worden gedumpt, maar dat het zieke vlees ook in de handel is gebracht door boeren en misdaadorganisaties. Er is, zo vermoeden de Shanghaise autoriteiten, een relatie tussen het dumpen van gestorven zieke varkens en biggen en een politiecampagne tegen de illegale handel in ziek varkensvlees.

Officieel zijn boeren verplicht de karkassen te begraven of te laten verbranden, maar dat kost geld. Tot voor kort verkochten ze daarom de gestorven dieren aan malafide tussenhandelaren. Maar deze handelaren houden zich door de politiecampagne gedeisd. Daarom dumpen de boeren de karkassen nu in de rivier.

Met dit nieuwe incident groeit de onrust over de voedselveiligheid in China. Voor de nieuwe leiders wordt het een serieus politiek probleem van nationale omvang.