Vogelgriep in Lochem

Ruimen van gevogelte naar aanleiding van vogelgriep, hier op archiefbeeld. Foto AFP / Leon Neal

Bij een pluimveebedrijf in Lochem is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van het virus, maar omdat die kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant moet het bedrijf worden geruimd.

Bedrijf heeft 85.000 legkippen

Het Gelderse bedrijf heeft 85.000 legkippen en drie stallen met buitenuitloop, meldt het ministerie van Economische Zaken. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vanaf dinsdagmiddag geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. De bedrijven moeten hun pluimvee de komende tijd binnen houden.

    • Alex van der Hulst