Voel het nieuwe touchpad

Stel je voor dat je elk plaatje op Google Images kunt betasten. Beweeg met je vinger over het plaatje van een teckel en vóél hoe zacht de vacht is. Of heb je misschien een nieuwe trui nodig? Open Wehkamp en voel wat beter bij je past: zacht kasjmier of stevig katoen. Wil je een grapje met een vriend uithalen? Verander de textuur van je huid in vissenschubben, zodat hij zich rot schrikt wanneer je elkaar een hand geeft. Zie je een opgedroogde vlinder in een museumvitrine? Aai over het glas en vóél de structuur van zijn vleugels.

Dat laatste kan al in het natuurmuseum van Pittsburg, en als het aan Disney ligt, kan al dat andere binnenkort ook. In een Disney-lab in Pittsburg werken onderzoekers aan de reverse electrovibration (Revel) technologie. Een apparaatje van vijf centimeter staat in contact met jou en de grond en zendt een elektronisch signaal door je lichaam. Als je dan een Revel-object aanraakt, beïnvloedt de technologie het elektrisch veld tussen jouw vinger en het object om je tastgevoel te veranderen. Een tafelblad ziet er misschien glad uit, maar Disney kan ervoor zorgen dat-ie harig aanvoelt. Je reinste sciencefiction shit, en het wérkt al. „We willen tastbaarheid belangrijker maken in je beleving van de virtuele wereld”, zegt een Franse Disney-onderzoeker. Gelijk heeft hij. Zo’n hedendaagse touchpad speelt alleen op je zicht- en gehoorzintuigen in. Als je nu met de Brushes-app schildert, kun je nog niet voelen hoe nat of dik de verf is. Tast erbij is eigenlijk heel logisch.

En het komt vast op de markt, want de Revel-technologie is commercieel heel interessant. Als webwinkels ervoor zorgen dat al hun consumenten producten kunnen betasten, maakt dat de fysieke winkel nog irrelevanter. En wat te denken van de porno-industrie, innovatiemotor bij uitstek? Producenten kunnen hun filmpjes verrijken met tast – zó voelen de borsten van die ene actrice.

Schrijver Aldous Huxley zag het in 1932 allemaal al aankomen. In zijn Brave New World bezoeken personages de feelies, films waarbij je voelt wat er gebeurt. Een personage nodigt hoofdpersoon Henry voor een nieuwe feelie uit: „Er komt een liefdesscène op een berenvel in voor; ze zeggen dat die prachtig is. Ieder haartje van de beer komt over. De geweldigste tasteffecten.” Volgens analisten ligt Disneys techniek over tien jaar in de winkel.

Revel in actie zien? Kijk op http://pfauth.com/disney

    • Ernst-Jan Pfauth