Overlast door sneeuwval in Zuid-Nederland - gisteren de koudste 11 maart sinds 1928

De toestand in Routot, Noordwest-Frankrijk, gisteren. In Frankrijk ligt op sommige wegen tientallen centimeters sneeuw. Honderden automobilisten raakten ingesneeuwd. Foto AFP / Charly Triballeau

De sneeuwval gaf vanochtend nog weinig problemen in het verkeer, maar ondertussen is er veel overlast op de weg in Noord-Brabant en Limburg. Er valt meer sneeuw dan verwacht, en de NS rijdt in het zuiden van het land een aangepaste dienstregeling. Inmiddels neemt de filelengte af.

De ANWB meldt dat op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht in beide richtingen meer dan tien kilometer file staat. Richting Eindhoven vanuit Maastricht staat een file van bijna 25 kilometer lang en het is behoorlijk glad, met name op lokale wegen. Normaal staat op een dinsdag op het hoogtepunt zo’n tweehonderd kilometer en nu was dat 250 kilometer. Bekijk hier een actuele kaart van het verkeer.

NRC-verslaggever Joep Dohmen laat vanuit zijn kantoor in Heerlen, Zuid-Limburg, weten dat de spits op sommige plekken wellicht meevalt, maar dat dat vooral komt omdat je de straat nauwelijks op kunt:

“Vooral op de secundaire wegen kunnen auto’s niet rijden en fietsen is niet mogelijk. Er ligt al zo’n vijftien centimeter sneeuw en het blijft sneeuwen. Door de harde wind ontstaan bovendien sneeuwduinen.”

Gladheid op de weg treedt vooral op in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en een klein stuk van Gelderland.

NS rijdt aangepaste dienstregeling

De NS rijdt vandaag in het zuiden van het land uit voorzorg volgens een aangepaste dienstregeling vanwege het winterweer. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd, vaker overstappen en drukte in de trein. Op de site meldt NS geen andere verstoringen als gevolg van het weer.

Het KNMI waarschuwde gisteren al voor extreem weer vandaag in Limburg en zuidoostelijk Noord-Brabant door de sneeuw. Het verkeer moet rekening houden met gladheid, stuifsneeuw en de mogelijke vorming van sneeuwduinen. De sneeuw trekt in de loop van de ochtend en vanmiddag zuidoostwaarts en verlaat in de avond ook Zuid-Limburg.

Geen problemen verwacht in avondspits

Voor de avondspits worden geen problemen verwacht. “De sneeuw trekt het land in de loop van de dag uit en dan hebben we er geen last meer van”, legt de woordvoerder van de ANWB uit.

Gisteren was de koudste 11 maart sinds 1928. Het werd in De Bilt niet warmer dan -1,2 graden. Ook de hoeveelheid gevallen sneeuw is bijzonder voor deze tijd van het jaar. Naar verwachting gaat het de komende dagen nog meer sneeuwen en blijft het koud.

Ook rest West-Europa ontregeld door sneeuwval

In België leidde sneeuwval vanochtend tot een nieuw filerecord. Op het hoogtepunt stond er zestienhonderd kilometer file. Ruim driehonderd strooiwagens proberen de gladheid te bestrijden. Door de aanhoudende sneeuwbuien gaat dat niet gemakkelijk. Alle tunnels zijn uit voorzorg dicht. Automobilisten wordt aangeraden thuis te blijven.

Ook in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is de overlast groot. In Frankrijk ligt op sommige wegen tientallen centimeters sneeuw. Honderden automobilisten raakten ingesneeuwd. Sommigen hebben hun voertuig verlaten om de nacht elders door te brengen. In het zuidoosten van Groot-Brittannië strandden ook honderden automobilisten. Sommigen zaten meer dan tien uur vast in files van meer dan vijftig kilometer, meldt het Britse persbureau PA volgens Novum. In Duitsland gebeurden gisteren al honderden ongelukken, waarbij zeker acht mensen gewond raakten.

    • Anouk van Kampen