Verhuurdersheffing

Senaatsfractie PvdA heeft moeite met woonakkoord

De Partij van de Arbeid in de Eerste Kamer heeft problemen met het door de partij zelf gesloten woonakkoord. Senator Adri Duivesteijn noemt de plannen voor een verhuurdersheffing van 1,75 miljard die de woningcorporaties wordt opgelegd „onvoldoende doordacht”. „Zoals de plannen er nu uitzien, komen hierdoor alle investeringen van corporaties verder stil te liggen. Daarmee ontstaat een sociaal-maatschappelijk probleem in gebieden waar investeringen gewoon nodig zijn.” Volgens het regeerakkoord van VVD en PvdA moest de verhuurderheffing eigenlijk 2,1 miljard per jaar opleveren. In het woonakkoord dat de coalitiepartijen vanwege hun minderheid in de Eerste Kamer vorige maand sloten met D66, ChristenUnie en SGP, is dit afgezwakt tot 1,75 miljard. Vandaag debatteert de senaat met minister Stef Blok (Wonen, VVD) over de inkomensafhankelijke huurverhogingen, een ander deel van het woonakkoord. NRC