Vast voor zaak grensrechter

De zeven verdachten die in voorarrest zitten op verdenking van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen, afgelopen december, blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad gisteren besloten tijdens een regiezitting. De verdediging had om hun vrijlating gevraagd.

Volgens de rechter zijn er voldoende „ernstige bezwaren en gronden” aanwezig om de verdachten vast te houden. De zes jongens van tussen de 15 en 17 jaar oud en één vader blijven in de cel tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 29 mei. Een achtste verdachte werd eerder wel vrijgelaten. Hij mag het proces in vrijheid afwachten.

Een aantal verdachten vindt het „verschrikkelijk” wat er is gebeurd, zeiden ze. Eén jongen ontkende mishandeling van de Almeerse grensrechter: „Ik heb hem met geen vinger aangeraakt.” Eén minderjarige verdachte heeft wel tegen de politie verklaard de grensrechter te hebben geschopt. Dat was tegen zijn schouder.

Twee deskundigen zullen een contra-expertise uitvoeren om te onderzoeken of de grensrechter is overleden aan de gevolgen van de mishandeling. Uit een voorlopig sectierapport van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat de grensrechter zou zijn overleden uit een combinatie van geweld tegen zijn hoofd en een gedraaide nek.

Een verzoek van advocaten om het incident te reconstrueren door middel van 3D-foto’s of een bezoek aan het voetbalveld werd door de rechtbank afgewezen. Het zou technisch niet haalbaar zijn. Daarnaast zijn er te veel tegenstrijdige scenario’s van de vechtpartij, die nog geen minuut duurde. Wel worden er op verzoek van advocaten nog extra getuigen gehoord.

Advocaten vroegen de zitting volledig achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, zoals gebruikelijk in zaken tegen minderjarigen. Maar volgens de rechter weegt het belang van het informeren van de samenleving in deze zaak zwaarder dan het belang van de verdachten. Daarom werd bijzondere toegang tot de zitting verleend aan journalisten.