Uitgelicht

ELEMENTARY, Jonny Lee Miller en Lucy Liu, Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.

Film

Ocean’s Twelve (Steven Soderbergh, 2004, VS). Vervolg op de fijne kraakfilm Ocean’s Eleven. De sterrencast is gebleven, Soderbergh voert weer de regie, het budget steeg van 85 miljoen dollar naar 115 miljoen, maar beter is het vervolg niet geworden. Met onder anderen George Clooney, Brad Pitt, Elliott Gould. Veronica, 20.30-23.00u.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001, VS). Hippe actiefilm over rivaliserende bendes en vooral over illegale straatraces met patserige opgevoerde Honda’s. Politieman O’Conner (Paul Walker) krijgt de opdracht te infiltreren in deze wereld. Om precies te zijn, in de bende van Dominic Toretto, de doorbraakrol voor de kaalgeschoren spierbundel Vin Diesel. RTL7, 22.45-00.50u.

Informatief

Vroege vogels. Beelden van rammelende hazen in de lente: de bontvlokken vliegen in het rond. In de Oostvaardersplassen staat Ruben Smit tot zijn oksels in de modder om brandganzen te filmen die massaal neerdalen bij hun slaapplek en Menno Bentveld vangt een buizerd. Henk Groenewoud laat in één minuut zwammen en ontluikend groen zien en in de rubriek Big Broeder worden webcambeelden vertoond die gemaakt zijn in de nestkasten van steenuilen en oehoes en in een vossenburcht. Ned.2, 19.25-19.55u.

Syrië. Vier documentaires over mensen in de burgeroorlog in Syrië worden afgewisseld door korte films. In Return to Homs maken we kennis met de keeper van het nationale juniorenvoetbalelftal, die nu de civiele verdediging van Homs leidt; in Morning fears, night chants (22.45u) met een jonge chanteuse die de angst van zich af zingt in clandestiene concerten. In Damascus, my first kiss (23.10u) vertellen Syrische vrouwen uit verscheidene milieus over het leven in een door mannen gedomineerde maatschappij. Arte, 22.15-00.15u.

Amusement

Mattheüs Masterclass. In vier uitzendingen worden de lessen gevolgd die bariton Maarten Koningsberger aan een zestal klassiek ongeschoolde zangers geeft in het zingen van een aria uit Bachs Matthäus Passion. Actrice en zangeres Hadewych Minis, musicalacteur/ zanger Jamai Loman, zanger Syb van der Ploeg, voormalig politica Sabine Uitslag, acteur/regisseur Porgy Franssen en zanger Wolter Kroes bereiden zich zo voor op een uitvoering met koor en orkest in de aflevering op 29 maart. Ned.2, 20.25-21.05u.

Elementary. Nadat de BBC Sherlock Holmes had afgestoft en hem in de gedaante van Benedict Cumberbatch in de succesvolle serie Sherlock nieuw leven had ingeblazen, herhaalde CBS in de VS de kunstgreep. Jonny Lee Miller is hier een verknipte, min of meer van drugs afgekickte New Yorkse Sherlock en Lucy Liu zijn charmante, niet zo heimelijk op hem verliefde therapeute Joan Watson. Vanavond stuit de geniale detective op een vermoorde internetoplichter. SBS6, 20.30-21.30u.