The Killers maken van Ziggodome knusse oefenruimte met 17.000 man

Pop

The Killers. Gehoord: 11/3 Ziggo Dome, Amsterdam. Herhaling: Pinkpop.***

De Amerikaanse band The Killers liet gisteravond zien dat zelfs binnen de vertrouwde vorm van een popconcert nog iets bijzonders te bedenken valt. In de bijna geheel gevulde Ziggo Dome speelde de band zijn openingsnummer met het zaallicht nog aan. Het was alsof ze de 17.000 aanwezigen in hun oefenruimte hadden uitgenodigd, zo pretentieloos brachten de zes muzikanten in deze kale omlijsting hun opwindende Mr. Brightside. Het contrast met wat daarna kwam was groot, want toen lieten The Killers het podium baden in licht vergelijkbaar met de neonglamour uit thuisstad Las Vegas.

The Killers lieten zien dat ook bombast nog altijd groter kan. Om het geluid uit te breiden waren er twee extra muzikanten die voor meer lagen keyboardklanken, meer gitaarzwiepers en meer oohs en aahs zorgden. Hun ooit kekke newwavemuziek wordt, zoals te horen op de meeste recente, vierde cd Battle Born (2012) steeds epischer. Maar de voorliefde voor disco-achtige ondertonen is gebleven. Terwijl zanger Brendan Flowers als een toreador over het podium paradeerde en onvermoeibaar op de monitorboxen sprong, speelde de band hits als Human en een opgepepte danceversie van het nieuwe Miss Atomic Bomb. Soms lijkt Flowers te verdwalen in de almaar uitdijende, tegen elkaar in daverende brouwsels van zijn muzikanten. Meestal vindt hij op tijd de weg terug om er een afrondende draai aan te geven. Dan zijn The Killers onverslaanbaar.

    • Hester Carvalho