Schippers: dialoog met artsen over voorschrijven omstreden Diane-35

Voordat de pil van de markt gehaald mag worden is het wachten op advies van de Europese medicijnregistratie-autoriteit. Dat wordt op z'n vroegst eind april verwacht. Foto Reuters / Regis Duvignau

Edith Schippers wil van artsen duidelijk hebben hoe zij omgaan met het gebruik van de omstreden ‘pil’ Diane-35. De minister van Volksgezondheid weigert het middel vooralsnog uit de handel te halen en wil eerst in gesprek met artsenorganisaties.

Schippers lichtte de Tweede Kamer vandaag in over haar voornemen tot een dialoog met de artsen. Een deel van het parlement wil dat Diane in Nederland uit de handel wordt gehaald, maar Schippers vindt dat daar onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Ook vreest ze een zogeheten ‘pill scare’: er zal veel onrust ontstaan en veel gebruiksters zullen stoppen met de pil, wat kan leiden tot veel ongewenste zwangerschappen.

“Vanwege Europese wetten magde Diane-35 pas van de markt worden gehaald als de Europese medicijnregistratie-autoriteit (EMA) er een oordeel over heeft gegeven. De EMA bereidt dat voor. Het komt, naar verwachting, in april of mei. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele EU. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besluit of Diane 35 op de markt mag blijven als er een EMA-advies is.” - Wetenschapsredacteur Wim Köhler, NRC.

‘Kan ook toeval zijn’

Bij Lareb, het bureau dat bijwerkingen van geneesmiddelen bijhoudt, zijn alleen vorige maand al bijna honderd meldingen van bijwerkingen van Diane-35 binnengekomen, schreef onze wetenschapsredacteur Wim Köhler vorige week:

“Daarmee liep in één maand tijd het totaal aantal ooit gemelde bijwerkingen over een pil die al ruim 25 jaar op de markt is op ruim 200 naar 332. Bij 73 gebruiksters ontstond een trombose, een bloedstolsel in de aderen. Trombose kan leiden tot een gevaarlijker longembolie – een bloedprop in de longen. Longembolie is 46 keer gemeld. En tienmaal overleed een, meestal jonge Diane-gebruikster. Het is niet absoluut zeker dat de doden door Diane vielen. Het kan ook toeval zijn. Tot een maand geleden was één sterfgeval bij Lareb bekend.”

In het basispakket

Diane-35 is een middel tegen acne en overbeharing, maar werkt ook als anticonceptiepil. Het mag officieel niet worden voorgeschreven voor anticonceptie, maar vermoedelijk gebeurt dat toch vaak omdat de pil in het basispakket zit, en ‘officiële’ anticonceptiemiddelen niet. Diane-35 is echter omstreden sinds is gebleken dat een aantal vrouwen die de pil gebruikt, is overleden aan de bijwerkingen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is eerder wel overgegaan tot een verbod op het voorschrijven van Diane aan nieuwe patiënten. In Nederland zijn de afgelopen tijd vijftien meldingen gedaan van fatale bijwerkingen van Diane-35. Of er inderdaad een direct verband is, wordt onderzocht. Van één geval staat vast dat er geen verband was. Frankrijk overweegt het middel uit de handel te nemen.

    • Jules Seegers