Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Schilderij ‘Man met hoge baret’ verdwijnt uit Museum Gouda

Het zeventiende-eeuwse schilderij van Ferdinand Bol, ‘Man met hoge baret’, verdwijnt 14 maart uit Museum Gouda. Dat heeft directeur Gerard de Kleijn tegenover NRC Handelsblad bevestigd. De erven van de bekende kunsthandelaars Katz hadden beslag laten leggen op het werk.

Het zeventiende-eeuwse werk 'Man met hoge baret' van Ferdinand Bol. Foto MuseumGouda

Het zeventiende-eeuwse schilderij van Ferdinand Bol, ‘Man met hoge baret’, verdwijnt 14 maart uit Museum Gouda. Dat heeft directeur Gerard de Kleijn tegenover NRC Handelsblad bevestigd. “In afwachting van juridische verwikkelingen wordt het schilderij overgebracht naar het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed”, aldus De Kleijn.

Vorige maand werd bekend dat drie erfgenamen van de bekende kunsthandelaars Katz beslag hebben gelegd op ‘Man met hoge baret’. Zij willen dat de rechter bepaalt aan wie van de gebrouilleerde erven het schilderij toebehoort. ‘Man met hoge baret’ was sinds de Tweede Wereldoorlog eigendom van de Nederlandse staat, maar de zogenoemde Restitutiecommissie oordeelde onlangs dat het terug moet naar de erven-Katz. Het schilderij heeft een geschatte waarde van 3 miljoen euro.

Insiders verwachtten dat het schilderij door de beslaglegging nog enkele jaren in Museum Gouda kon blijven. Maar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil het nu toch overbrengen naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. “Een standaardprocedure bij teruggave”, stelt een woordvoerster van het ministerie.

Museumdirecteur De Kleijn is “verdrietig” dat het schilderij uit zijn collectie verdwijnt. “Maar ter vervanging krijgen we een Daubigny in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed”, zegt hij. Om welk schilderij het gaat weet De Kleijn nog niet. “Maar Daubigny past goed bij onze collectie.”