Robert M. vraagt of het mogelijk is einde te maken aan hoger beroep

Robert M. tijdens een zitting vorig jaar. Rechtbanktekening via ANP / Aloys Oosterwijk

Robert M. heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend gevraagd of er een einde kon worden gemaakt aan zijn hoger beroep. De opmerking van M. leidde tot verwarring en hij zou uiteindelijk geen formeel verzoek indienen. Zijn advocaat sprak van een “losse opmerking”.

M. vroeg of het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak, dat op dit moment bezig is en er mede op zijn eigen verzoek is gekomen, alsnog kon worden “ingetrokken”.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Vooralsnog heeft M. alleen geïnformeerd naar mogelijkheid. Hij heeft nog geen verzoek ingediend. #zedenzaak

Update 13.05u:
De advocaat van Robert M. heeft zojuist bekendgemaakt dat zijn cliënt geen formeel verzoek zal indienen om het hoger beroep te beëindigen. Hij zou slechts om een “losse opmerking” van M. zijn gegaan. Onze verslaggeefster Merel Thie voegt daar vanuit de rechtbank aan toe:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Waarom M. juist vandaag de vraag stelde of het mogelijk was het hoger beroep te stoppen, kon zijn advocaat niet vertellen #zedenzaak

M. moest volgens AT5 van de rechter over dit verzoek eerst overleg voeren met zijn advocaat. Volgens Thie kon het hoger beroep, dat er ook op verzoek van het Openbaar Ministerie is gekomen, niet zomaar worden ingetrokken:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Intrekken kan niet meer. Maar M. Kan wel ‘niet ontvankelijk’ worden verklaard. #zedenzaak
Twitter avatar MerelThie Merel Thie Maar in dit geval heeft het OM ook beroep ingesteld. Zij zouden ook moeten instemmen. En het hof. #zedenzaak

Kans op beëindiging hoger beroep was klein

M. kwam met het verzoek tijdens het horen van een van de deskundigen in de zaak. “Is het mogelijk om hier nu mee te stoppen?”, zei hij. De opmerking van M. kwam onverwachts. Hij had nog niet aangegeven waarom hij het hoger beroep wil intrekken.

Als M. na een verzoek tot beëindiging van het hoger beroep niet-ontvankelijk was verklaard (wat wil zeggen dat hij geen belang meer heeft bij het voortzetten van de zaak), wilde dat niet zeggen dat de zaak zou stilvallen, omdat ook het OM in beroep gegaan is gegaan. “Het hof moet bovendien ook naar het algemeen belang kijken”, aldus de persrechter van het gerechtshof tegen persbureau Novum.

De verdediging van Robert M., Tjalling van der Goot en Wim Anker, was vandaag niet aanwezig. M. werd bijgestaan door een kantoorgenoot. Het Openbaar Ministerie reageerde afwachtend. “We moeten eerst kijken of dit een formeel verzoek wordt”, aldus een woordvoerder. Ze noemde de mededeling van M. “verrassend”. Advocaat Richard Korver, die een groot deel van de ouders bijstaat, vermoedt dat zijn cliënten het in grote meerderheid zouden toejuichen als het proces zou stoppen.

Strafvermindering en tbs-behandeling centraal bij beroep

M. is de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak en werd vorig jaar mei veroordeeld tot achttien jaar cel voor het ernstig en langdurig seksueel misbruik van 67 zeer jonge kinderen. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het hoger beroep in de zaak begon vorige week. De verdediging heeft op zes punten hoger beroep aangetekend. Die punten moeten sowieso behandeld worden. Zo vindt de verdediging dat de doorzoeking van het huis van M. onrechtmatig was. Ten tweede vindt ze dat M. strafvermindering had moeten krijgen voor zijn medewerking aan het onderzoek. En een eventuele tbs-behandeling zou niet pas na een lange gevangenisstraf moeten beginnen.

    • Pim van den Dool