Politie wist van misbruik BBC-ster Savile

Misbruik van de omvang van dat van BBC-presentator Jimmy Savile, die in vijftig jaar meer dan tweehonderd kinderen aanrandde, kan opnieuw gebeuren als Britse politiekorpsen niet beter informatie gaan delen en als klachten van misbruikslachtoffers niet serieuzer worden genomen.

Die waarschuwing komt van de toezichthouder op de politie, Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary (HMIC). De toezichthouder onderzocht waarom Savile, een populaire presentator met wiens programma’s veel Britten opgroeiden, niet eerder betrapt werd op kindermisbruik.

In januari bleek uit onderzoek van Scotland Yard, dat werd ingesteld na een documentaire van de commerciële zender ITV, dat Savile in vijftig jaar zeker 214 kinderen aanrandde. De jongste was acht, en in 34 gevallen was er sprake van verkrachting of penetratie. Savile overleed in oktober 2011 op 84-jarige leeftijd.

HMIC ontdekte dat er in die jaren slechts zeven klachten werden genoteerd, die als „gevoelig” werden bestempeld vanwege Savile’s status. Daardoor hadden andere korpsen geen toegang tot de informatie.

Volgens de toezichthouder had Savile al in de jaren zestig gearresteerd kunnen worden. In 1963 probeerde een mannelijk slachtoffer een klacht in te dienen tegen Savile. Maar hem werd verteld het „te vergeten”. Een ander beschuldigde de presentator van het aanranden van zijn vriendin, en werd verteld dat hij „gearresteerd kon worden voor het uiten van dergelijke beschuldigingen”.

Een jaar later maakte Scotland Yard een dossier aan over Savile en diens betrokkenheid bij misbruik in een kindertehuis. Dat werd niet verder onderzocht. Tot vier jaar geleden werden klachten tegen Savile niet serieus genomen, zegt HMIC.

Er is „een cultureel wantrouwen” tegen getuigenissen van kinderen, concludeert HMIC. De toezichthouder waarschuwt dat het „noodzakelijk” is dat slachtoffers aangemoedigd worden om te getuigen.