Pensioengeld moet huizenmarkt helpen

Pensioenfondsen en verzekeraars zijn bereid om een deel van de hypotheken van banken te financieren, om zo de vastgelopen huizenmarkt los te trekken. De banken krijgen daardoor meer geld om nieuwe leningen te verstrekken. Door het ruimere aanbod en meer concurrentie kan de hypotheekrente die huizenbezitters betalen omlaag.

Dat concludeert topbankier Kees van Dijkhuizen na een verkenning bij verzekeraars en pensioenfondsen in opdracht van minister Stef Blok (Wonen, VVD). Banken kunnen door de strenge kapitaaleisen momenteel minder krediet verlenen. In Nederland staat tegenover de hoge hypotheekschuld onvoldoende spaargeld en bedrijfsvermogen. Dit gat, voor alle banken zo’n 460 miljard euro, moeten de banken financieren.

In de plannen van Van Dijkhuizen dragen de banken het minst risicovolle deel van hun hypotheekportefeuille (de leningen met Nationale Hypotheek Garantie) over aan de nog op te richten Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Deze instelling plaatst Nederlandse Hypotheek Obligaties (NHO’s) met staatsgarantie op de kapitaalmarkt. Het geld dat wordt opgehaald vloeit uiteindelijk weer terug naar de banken.

Het risico op wanbetaling blijft bij de banken. Het fonds dat Nationale Hypotheek Garantie verstrekt staat garant voor een restschuld bij gedwongen verkoop. De overheid staat uiteindelijk borg voor dit fonds.

Het voordeel voor pensioenfondsen en verzekeraars is dat de hypotheekobligaties een iets hoger rendement dan staatsobligaties hebben. Voor buitenlandse beleggers is directe staatsgarantie op obligaties ook duidelijk, zegt Van Dijkhuizen.

Banken wachten op verdere uitwerking van de plannen, maar zijn positief. „Het verkleint de afhankelijkheid van de kapitaalmarkt voor Nederlandse banken”, zegt de woordvoerder van ABN Amro. „En dat draagt weer bij aan betaalbare financieringen voor woningen en bedrijven”. Het Verbond van Verzekeraars spreekt van „nieuwe, veilige beleggingsmogelijkheden.”

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ook positief. „Dit kan bijdragen aan het weer op gang komen van de woningmarkt”, laten ze weten. Ook vakcentrale FNV is enthousiast. „Voorwaarde is dat pensioenfondsen niet met risicovolle hypotheken worden opgezadeld”, zegt de FNV.

Interview Van Dijkhuizen: pagina 22