Overweldigende meerderheid Falklandeilanden wil Brits blijven

Het stadje Goose Green op de Falklandeilanden. Foto EPA / Javier Lizon

Een overweldigende meerderheid van 99,8 procent van de stemmers op de Falklandeilanden wil bij het Britse koninkrijk blijven horen. In een referendum stemde de meerderheid ‘ja’ om de situatie te behouden waarin de eilanden Brits overzees territorium zijn.

Van de 1.517 stemmen waren er slechts drie die ‘nee’ stemden. Één stem is kwijt. Het referendum was vooral bedoeld als politieke boodschap aan de wereld, en met name aan Argentinië, dat de zelfbeschikking van de eilanders moet worden meegenomen in de discussie over de toekomst van de eilanden. Argentinië claimt de eilandengroep namelijk ook.

De opkomst was 92 procent. Het grootste deel van de bewoners van de eilanden in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Argentinië, is van Britse afkomst. In aanloop naar het referendum deden de inwoners al van alles om te laten blijken dat ze pro-Brits waren, door met de Britse Union Jack te zwaaien en in rood-wit-blauw verkleed te gaan.

Argentinië vindt dat de “Islas Malvinas”, zoals ze de eilandengroep noemen, onderdeel zijn van hun territorium. De Britten namen het meer dan 180 jaar geleden van hen af. In 1982 vochten de Britten met Argentinië een oorlog uit over de Falklandeilanden. Argentinië hield de eilanden enkele maanden bezet. Toen kwamen 907 mensen om het leven. Sindsdien is er een grote Britse militaire aanwezigheid op de eilanden om de bewoners te beschermen - een dure kostenpost voor Londen.

Volgens Argentinië zegt het referendum niets en hebben de eilanders geen stem in dit geschil, dat volgens hen gezamenlijk moet worden opgelost. De eilanders hopen met het referendum de Verenigde Staten aan hun kant te krijgen.


View Larger Map

    • Anouk van Kampen