Over de haag

Waar rook is...

De antirookwebsite tabaknee.nl zorgt voor een meningsverschil binnen de coalitie. Zo is Kamerlid Myrthe Hilkens (PvdA) volgens de NOS erg te spreken over de schandpaalwebsite van twee longartsen die (oud)bewindspersonen van te nauwe banden met de tabaksindustrie beschuldigt. Hilkens vindt het belangrijk om een tegengeluid te laten horen richting de tabakslobby. Wat haar betreft mag bekend worden wie er voor de tabaksindustrie werken. De VVD is er minder over te spreken. Zo wordt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) op de site „minister van tabak” genoemd. Schippers neemt afstand van de „kwalijke aantijgingen”.

Eigen parochie

Hoe krijg je duizend D66’ers aan het lachen? Met de Bijbel. Op het partijcongres in Eindhoven mocht fractievoorzitter Alexander Pechtold zaterdag uitleggen waarom hij met het onlangs gesloten woonakkoord niet alleen het kabinet uit de brand had geholpen, maar zelfs had samengewerkt met de ChristenUnie en de SGP. „Waarom roepen jullie ‘Heer, Heer’ tegen mij, maar doen jullie niet wat ik zeg?”, citeerde Pechtold het nieuwe testament waarin handelen naar Gods wil wordt vergeleken met het bouwen van een huis met een stevig fundament. Tot hilariteit van de D66-leden. Maar lachten zij de nieuwe christelijke vrienden nou toe, of uit?

Minifregat te duur

Door de bezuinigingen bij Defensie hebben piraten straks vrij spel in de Rotterdamse haven als het marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën op het droge ligt. Nou ja, in Madurodam. De veertien jaar oude maquette ervan is verroest. Het schip is aan vervanging toe. De marine zou graag een nieuw model bouwen, maar Madurodam stelt strenge eisen aan zijn schaalmodellen. De kosten voor een nieuw minifregat zijn 100.000 euro. Een woordvoerder van de marine vindt de kosten niet te verantwoorden naar de belastingbetaler. „De maquette zal worden opgeknapt en in het marinebedrijf in Den Helder worden geplaatst.”

Een brede volkspartij

Vraagje van Kamerlid Mark Verheijen (VVD) aan zijn CDA-collega in het Europees Parlement Wim van de Camp, die vorige week te gast was in Nederland. Of Van de Camp kon garanderen dat de voltallige christen-democratische fractie in het Europees Parlement het onzalige idee om dat parlement in het geheim te laten stemmen over de Europese begroting zou afwijzen? Persoonlijk kon Van de Camp dat wel garanderen, maar niet namens álle christen-democraten, verenigd in de Europese Volkspartij. „Het politieke spectrum van de EVP-fractie is soms breder dan dat van de hele Tweede Kamer.”