Nu pas definitief: vrijspraak voor Jomanda in zaak-Millecam

Genezend medium Jomanda in 2009 tijdens een healing in Bergen op Zoom. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Jomanda krijgt definitief geen straf voor het ontraden van chemotherapie aan comédienne Sylvia Millecam. De voorwaardelijke celstraffen van drie en zes weken voor twee alternatieve genezers blijven staan. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Justitie had eind 2010 een jaar cel geëist tegen Jomanda, maar het gerechtshof in Amsterdam sprak haar vrij. Justitie besloot na een halfjaar beraad definitief in cassatie te gaan. Zonder resultaat, blijkt nu.

Jomanda maakte Millecam wijs dat ze geen kanker had

Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Artsen hadden haar aangeraden haar tumor te laten behandelen in een regulier ziekenhuis. Het zelfverklaard genezend medium Jomanda en twee alternatieve genezers uit Millingen aan den Rijn en De Meern vertelden Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde het drietal en zag van chemotherapie af.

De twee alternatieve genezers hadden ervoor moeten zorgen dat Millecam de reguliere zorg kreeg die ze nodig had, oordeelt de Hoge Raad. Ook al wees Millecam de reguliere gezondheidszorg af, ze hadden haar volgens de raad moeten informeren over de gevolgen van haar keuze.

Jomanda adviseerde Millecam wel een reguliere arts te bezoeken, een advies dat zij opvolgde. Daarom ziet de Hoge Raad geen grove schending van de zorgplicht.