Nieuwe naam Nederland 1 afkraken? Verzin zelf eens wat beters

De tv- en radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgen een andere naam, bleek vandaag. Sindsdien is #NPO trending topic op Twitter, waar iedereen zijn kans grijpt om het idee belachelijk te maken. Maar was ‘Nederland 1’ dan zo’n geniale naam? Zo erg is NPO 1 nu ook weer niet, of weet je een beter alternatief?

Het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep in het Mediapark in Hilversum. Foto ANP / Nils van Houts

De tv- en radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgen een andere naam, bleek vandaag. Nederland 1 wordt NPO 1, Radio 1 wordt NPO Radio 1. Sindsdien is #NPO trending topic op Twitter, waar iedereen zijn kans grijpt om het idee belachelijk te maken. Wie komt met een goed alternatief?

NPO is geen mooie naam, lijkt Nederland te vinden. Een omroepbestuurder sprak in De Telegraaf vanochtend van een “belachelijke naam en logowijziging”. NPO is ook de afkorting van de Nederlandse Postduiven Organisatie, en zo kunnen er nog tal van andere rare woordcombinaties met de initialen worden gevormd. Dat is, laten we eerlijk zijn, met initialen altijd wel een risico: met BBC valt vast ook iets leuks te verzinnen.

Maar je bent een Nederlander of niet, dus je besteedt de rest van de dag aan het afkraken van een idee. Op Twitter is #NPO ondertussen trending, met een keur aan neerbuigende opmerkingen.

Mensen werkzaam bij de omroep zijn er ook niet allemaal positief over:

Twitter avatar JeroenPauw1 Jeroen Pauw je zenders naar een postduiven organisatie noemen.. Nope #NPO
Twitter avatar Bertvanslooten Bert van Slooten Hilversum op z’n smalst, weer een nieuwe naam NPO nederland1, en NPO radio1, alsof luisteraars en kijkers daar op zitten te wachten

Satirische site De Speld stelde voor om Nederland zelf maar een mooie afkorting te geven:

De neppe koningin Beatrix op Twitter had een vergelijkbaar idee:

Twitter avatar Koningin_NL Koningin Beatrix Lex overweegt zijn merknaam te versterken door zich ZMKWA te laten noemen. Zo kan hij beter concurreren met o.a. Prince en Queen. #npo

En de rest van twitterend Nederland begrijpt er ook niet zo veel van:

Twitter avatar MichaWertheim Micha Wertheim Zou het niet nog herkenbaarder zijn als alle medewerkers bij NPO NPO voor hun naam plakken! NPOmathijs, NPOjack &NPOpaul.
Twitter avatar fasol peter fasol Zullen we met zijn allen afspreken dat we gewoon Nederland 1 blijven zeggen? Dat maken we zelf wel uit. Flauwekul. #npo
Twitter avatar MartinLentz Martin Lentz Klinkt ook lekker commercieel, dat van die “merken”. Persoonlijk ben ik opzoek naar betrouwbaarheid en kwaliteit i.p.v. deze onzin. #NPO

En ook een hoop Kamerleden reageren verbaasd.

NPO als concurrentie voor YouTube

De naamsverandering moet het merk van de publieke omroep versterken, stond in een persbericht van de NPO te lezen:

“Met één sterke naam op radio, tv en internet wil de NPO online beter tegenwicht kunnen bieden aan internationale mediamerken als Youtube, Google en Apple.”

Jezelf als NPO vergelijken met YouTube, Google en Apple, dat is natuurlijk ook al vragen om problemen in een nuchter land als Nederland.

Twitter avatar UdovanHuis Udo van Huis RT @zmwillemiv: U heeft gelijk mijnheer Hagoort. Als er niets op Nederland 1 is dan zappen Wij altijd door naar Apple of Google. #NPO
Twitter avatar Leon_Willems Leon Willems Met 1 naam voor radio, tv, www wil #NPO ‘beter tegenwicht kunnen bieden aan internationale mediamerken Youtube, Google en Apple’ #proest
Twitter avatar marcelvisbeen Marcel Visbeen YouTube, Google en Apple brainstromen op dit moment koortsachtig over hoe ze deze frontale aanval uit Nederland kunnen pareren. #npo

Misschien hadden ze beter kunnen gaan voor een vergelijking met BBC, CNN, ZDF en ARD. Of met pakkende namen als SBS en RTL. Drieletterige namen slaan aan, ook al weet niemand waar ze op slaan. Grote kans dat half Nederland dan alsnog door het lint was gegaan, want laten we ons vooral niet meten aan dit soort grote omroepen, en het is toch prima zoals het is.

Verzin dan iets beters

Maar is Nederland 1 of Radio 1 dan zo’n geniale naam? Het is wat saai, laagdrempelig, onambitieus. De meerderheid van de reacties richt zich niet op dat de naamsverandering zoveel geld kost in bezuinigingstijden - 93.000 euro voor nieuwe logo’s en 60.000 voor alle doorvoeringen - maar lijkt vooral de ambitie van de omroep de kop in te willen drukken. Dat kan anders.

Als we dan niet zo veel bezwaar lijken te hebben tegen de kosten, laten we het dan wat positiever aanpakken. 1 merk, 1 naam is helemaal niet zo’n vreselijk slecht idee. De kogel is nog niet definitief door de kerk om NPO als naam in te voeren, dus pak je kans: wat is een beter alternatief voor Nederland 1 dan NPO?

Bedenk iets megalomaans, een waanzinnig lange of veel te korte naam, een onbegrijpelijke afkorting, daag taalpuristen uit met iets in het Engels, of kom met iets nog beters dat NPO naar de kroon steekt.