Honkballers mogelijk tegen Amerika na verlies van Japan

Andrelton Simmons wordt gefeliciteerd na het eerste punt in de uiteindelijk verloren wedstrijd van het Nederlands honkbalelftal tegen Japan. Foto AFP/Kazuhiro Nogi

De Nederlandse honkbalploeg heeft weer niet kunnen winnen van Japan. In de plaatsingswedstrijd voor de halve finale waren de Aziaten in Tokyo met 10-6 te sterk.

Door de nederlaag speelt Nederland in halve finale tegen winnaar andere poule

Eerder in de tweede ronde was Nederland nog met 16-4 afgedroogd door Japan. Door de nederlaag speelt Oranje maandagnacht Nederlandse tijd in San Francisco tegen de winnaar van de tweede ronde in de Amerikaanse poule waar de Verenigde Staten de gedoodverfde favoriet zijn. Japan komt zondagnacht al in actie tegen de nummer twee van die poule. De finale wordt volgende week dinsdagnacht gespeeld.

Andrelton Simmons zette Nederland op voorsprong

Nederland begon verrassend sterk aan de wedstrijd. Andrelton Simmons, de eerste slagman van de wedstrijd, joeg de bal meteen de tribune in voor een homerun en een 1-0 voorsprong.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Homerun Simmons! Nederland direct op 1-0 #wbc tegen Japan.

In de tweede inning ging het mis

In de tweede inning ging het echter mis voor Oranje. Werper David Bergman had zijn handen vol aan de Japanse slagmensen en kreeg vijf runs om zijn oren, waaronder een single homerun van Shinnosuke Abe. Nadat Bergman was vervangen door Jonatan Isenia sloeg Abe nog een homerun met twee lopers op de honken: 8-1.

Innings lang bleef de enorme achterstand op de borden staan dankzij sterk verdedigend werk van Nederland en in de zevende inning scoorde de ploeg van Hensley Meulens eindelijk opnieuw. Curt Smith en Kalian Sams zorgden voor een 3-8 achterstand.

In de achtste inning sprokkelde Oranje weer een paar runs erbij. Hainley Statia, Jonathan Schoop en Sams brachten de spanning bij 6-8 weer terug in de wedstrijd.

In de laatste inning kon Nederland niets meer terugdoen

In de gelijkmakende slagbeurt leek Nederland Japan opnieuw te kunnen bedwingen, maar na de eerste twee uit ging het toch nog mis. Katsuya Kakunada en Nobuhiro Matsuda scoorden beiden hun tweede run van de partij: 10-6. In de laatste inning kon Nederland niets meer terugdoen.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederland verliest laatste duel in tweede ronde #wbc met 10-6 van Japan en speelt in de nacht van maandag op dinsdag halve finale in SF.
    • Alex van der Hulst