Misbruik BBC-presentator Jimmy Savile was al veel eerder bekend

De Britse politie had al veel eerder aanwijzingen voor seksueel misbruik door BBC-icoon Jimmy Savile dan tot nu toe bekend was. Uit een onafhankelijk rapport van de Britse toezichthouder op de politie blijkt dat de politie al in 1964 verslagen had waarin de presentator aan seksueel misbruik werd verbonden, maar dat de politie desondanks geen onderzoek heeft uitgevoerd.

De toezichthouder Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary vond vijf opgenomen aangiften en twee meldingen die nog tijdens zijn leven tegen Savile binnen zijn gekomen, meldt persbureau AP.

De eerste melding dateert uit 1964. Er werd naar aanleiding van de melding geen onderzoek uitgevoerd. Het rapport oordeelt dat er op zijn minst een mogelijkheid was om op dat moment zijn gedrag al te onderzoeken.

In 1998 werd een anonieme brief naar de politie gestuurd waarin bij de politie werd aangedrongen op het stoppen van Savile. De politie zette het weg als “gevoelig” omdat Savile een bekendheid was, maar voerde geen onderzoek uit, noch werd de brief met andere politie-eenheden gedeeld. Ook vijf slachtoffers die aangifte deden tussen 2003 en 2008 leidden niet tot genoeg onderzoek of vervolging.

Savile misbruikte decennia lang honderden – ook erg jonge – kinderen

Savile stierf in 2011 op 84-jarige leeftijd. Ooit was hij een van de populairste Britse entertainers, maar sinds zijn dood kwamen honderden getuigen en slachtoffers naar buiten over seksueel misbruik door Savile.

Sindsdien is gebleken dat de presentator door het hele land zijn faam gebruikte om jonge slachtoffers te maken. In januari kwam een rapport naar buiten waaruit al bleek dat dit van 1955 tot 2009 had geduurd en dat zeker 214 overtredingen tegenover vaak minderjarigen door Savile zijn begaan. Uit het rapport dat nu is gepubliceerd blijkt dat dat decennia geleden al voorkomen had kunnen worden.