Matige vorst

Ook al komen de temperaturen vanaf woensdag in de middag weer enkele graden boven nul, het winterse weer van deze week is toch een bijzonderheid. Niet vaak komt het in maart tot deze lage temperaturen en de tegenstelling met het zachte lenteweer van vorige week is groot.

De koudegolf wordt veroorzaakt door hogedrukgebieden op de Atlantische Oceaan en boven Scandinavië enerzijds en lagedrukgebieden boven Centraal- en Zuid-Europa anderzijds.

In de nacht naar woensdag kan in het noordwesten al een enkele sneeuwbui vallen. In de rest van het land zijn er opklaringen en gaat het licht tot matig vriezen met minimumtemperaturen tot lokaal min 8 graden.

Woensdag overdag zijn er flinke perioden met zon, maar lokaal kan ook een sneeuwbui vallen. Er waait een matige noordelijke wind en de temperaturen lopen uiteen van iets boven nul in het zuidoosten tot 4 of 5 graden in het westen en noordwesten van het land. Daarbij waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en noord.

Ook donderdag en vrijdag zijn koude dagen, met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen enkele graden boven nul.

Vrijdag later in de middag en zaterdag dringt vanuit het zuidwesten een front het land binnen en gaat het op veel plaatsen voor de verandering maar weer eens sneeuwen.