Liever naïef

Twee idealisten: allebei onorthodox, allebei strijdend tegen racisme, allebei verbonden aan de Vrije Universiteit – en allebei nu flink gedemoraliseerd.

De een heet Peter Breedveld. Hij is redacteur van het universiteitsblad Ad Valvas. Naast zijn werk schreef hij zijn veelgelezen opinieblog frontaalnaakt.nl. Dat deed hij samen met zijn vriendin, de schrijfster Hassnae Bouazza. Het blog was een podium waar de multiculturele samenleving verdedigd werd. Breedveld lag regelmatig in de clinch met andere, rechtsere blogs. Zaterdag liet hij op zijn blog in een dramatisch bericht weten te stoppen, nadat hij voor de zoveelste keer van antisemitisme was beschuldigd. „Ik ben op. Gesloopt, kapotgemaakt. Zij hebben gewonnen, ik ben de loser. Dit is het einde van Frontaal Naakt.” Onder dat afscheid staan vele comments van teleurgestelde lezers.

Nu die andere idealist. Hij heet Mehmet Sahin en is als promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit. Daarnaast doet hij veel vrijwilligerswerk in de volkswijk waar hij woont: ’t Broek, in Arnhem. Eind februari werd hij geportretteerd in een aflevering van de NTR-serie Onbevoegd Gezag, over officieuze gezagdragers die respect afdwingen „op terreinen waar het bevoegde gezag allang zijn grip kwijt is geraakt”. Je ziet hem onder andere bij een project met Turks-Nederlandse jongeren die Anne Frank lezen. Hij legt ze uit: „De Wilders van die periode, met wie kun je die vergelijken? Met Hitler.” Maar de jongeren zeggen juist Hitler te begrijpen, want zelf hebben ze ook een hekel aan joden, want die vermoorden Palestijnen.

„Ik haat joden, klaar”, zegt een van de jongens. „Die gedachte kun je niet bij me weghalen.”

„Nee, ik ga die weghalen bij jou”, zegt Sahin beslist.

„Lukt je niet.”

„Nee, jawel, het gaat me lukken. Ik denk dat jullie over een jaar heel anders gaan denken.”

„Gaat je niet lukken.”

Sahin zegt in die aflevering ook nog dat het belangrijk is dat de jongeren „liefde tonen” voor Geert Wilders.

Vrijdag meldde Omroep Gelderland dat Sahin na de uitzending enkele dagen moest onderduiken, na doodsbedreigingen van mensen uit zijn eigen buurt. Sahin zelf wil niet praten met de pers.

Twee idealisten. Een Koerdische Nederlander die strijdt tegen antisemitisme – en vervolgens bedreigd wordt door buurtbewoners. En een autochtone blogger die de multiculturele samenleving verdedigt – en juist beschuldigd wordt van antisemitisme.

Ik ken ze allebei niet, maar ze komen me allebei over als vrij naïef – en ook een beetje ongenuanceerd. De blogger omdat hij vol verontwaardiging nuance probeert te brengen in een bij uitstek hysterische omgeving. En de buurtvrijwilliger omdat hij allochtone jongeren vraagt Wilders lief te hebben, maar tegelijk ook Wilders met Hitler vergelijkt. Toch lijken ze me beter voor het land dan degenen die hen bedreigen.

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.

    • Arjen van Veelen