Kortkolom kunst

Gestolen Rembrandt teruggevonden

Amsterdam. Een schilderij van Rembrandt dat zeven jaar geleden uit een museum in Novi Sad werd gestolen, is gisteren terug gevonden in Servië. Vier mannen werden gearresteerd in de Noord-Servische plaats Sremska Mitrovica. Het Portret van Rembrandts vader werd in 2006 samen met Seneca van Rubens, een werk van de Italiaanse schilder Pier Francesco Mola en een werk van een onbekende Hollandse meester gestolen door twee gewapende gemaskerde mannen die het beveiligingspersoneel vastbonden. De andere werken zijn voorzover bekend nog niet teruggevonden. Het schilderij van Rembrandt, dat uit 1630 dateert en 22 bij 28 centimeter groot is, heeft een geschatte waarde van 3,5 miljoen euro. Het was in de jaren tachtig ook al eens uit het museum geroofd. (NRC)

Ai Weiwei neemt rockalbum op

Amsterdam. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei gaat zijn eerste muziekalbum opnemen, met een mix van heavy metal-, punk- en popsongs. Zijn belangstelling voor muziek werd gewekt toen de dissident in 2011 81 dagen vastzat en zijn bewakers hem vroegen liedjes te zingen, zei hij gisteren tegen persbureau Reuters. Hij kon zich alleen revolutionaire liedjes herinneren en besloot daarom na zijn vrijlating voor het eerst iets met muziek te doen. De kunstenaar die bekend is om zijn conceptuele kunst, architectuur en schilderijen is geholpen door bekende Chinese rockartiesten. Het album zal Divina Commedia heten als verwijzing naar de bijnaam ‘Ai God’, die Ai Weiwei in China heeft. Twee liedjes zullen gaan over de blinde activist Chen Guangcheng, die internationaal bekend werd vorig jaar door zijn vlucht uit huisarrest naar de Amerikaanse ambassade. Het album komt over drie weken uit, Ai Weiwei is al begonnen aan een tweede album. (NRC)

Abbazangeres Agnetha keert terug

Amsterdam. Voormalig Abbazangeres Agnetha Fältskog heeft voor het eerst in 10 jaar een single uitgebracht. De song When you really loved someone is gisteren op YouTube verschenen. De 62-jarige Fältskog, die zich na het uiteenvallen van de band in 1982 afzonderde, brengt later dit jaar een album uit met onder meer een duet met Gary Barlow. (NRC)