Kortkolom economie

SBM Offshore schikt ruzie over olieplatform

Amsterdam. Platformbouwer SBM Offshore heeft definitief een streep gezet onder het probleemproject Yme in Noorwegen. Het olieplatform, dat eerst te laat werd opgeleverd en vervolgens scheuren bleek te vertonen in de betonnen pijlers, wordt als verloren beschouwd. Vanochtend maakte SBM bekend dat het een schikking heeft getroffen met het Noorse Talisman. Het project zal worden ontmanteld en SBM zal 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) bijdragen in de kosten. Het bedrijf had daar in december al 200 miljoen dollar voor opzijgezet. De schikking was een voorwaarde voor investeringsfonds HAL dat in december aankondigde 200 miljoen euro in SBM te willen investeren. (NRC)

Bouwer BAM bouwt hoofdkantoor Google

Amsterdam. Bouwbedrijf BAM heeft de opdracht voor de bouw van het Europese hoofdkantoor van Google in Londen gewonnen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. BAM wil de toekenning van de opdracht nog niet bevestigen. BAM is in afwachting van berichtgeving door zoekmachinegigant Google, stelt een woordvoerder. Met de bouw is naar verluidt een miljard pond (1,1 miljard euro) gemoeid. De bouw moet klaar zijn in 2016. Dan moeten er drie- tot vierduizend medewerkers van Google in het kantoor in King’s Cross kunnen werken. (Novum)

Griekenland ontkent steunverzoek Cyprus

Amsterdam. Griekenland heeft geen verzoek ontvangen om de Cypriotische bankensteun deels uit de Griekse noodsteun te betalen. Dat zei een woordvoerder van de regering gisteren na berichten dat Cyprus om Griekse hulp zou hebben gevraagd. De Griekse premier Antonis Samaras sprak gisteren met de onlangs gekozen Cypriotische president Nicos Anastasiades. Cyprus onderhandelt over een pakket noodsteun van ongeveer 17 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als de omvang van de economie van het eiland. De steun is onder meer nodig omdat Cypriotische banken miljarden euro’s verloren door slechte Griekse leningen. (Novum)

Ingevuld formulier belasting populair

Amsterdam. Het vooraf ingevulde belastingaangifteformulier is tot en met zondag door 1,7 miljoen mensen gedownload. Zo’n 2,3 miljoen mensen hebben hun aangifte al opgestuurd naar de Belastingdienst, aldus een woordvoerder. In totaal moeten meer dan acht miljoen mensen dit jaar aangifte doen. De vooraf ingevulde aangiftes zijn sinds 1 maart beschikbaar. In weekenden worden per dag ruim 200.000 formulieren gedownload, doordeweeks zo’n 130.000. (Novum)

Inflatie Duitslandop laag niveau

Amsterdam. De consumentenprijzen in Duitsland zijn in februari met 1,5 procent gestegen ten opzichte van februari vorig jaar, zo berichtte het Duitse bureau voor de statistiek Destatis vanmorgen. Met name de prijzen voor energie en voedsel stegen, beide met meer dan 3 procent. In januari lag de inflatie op 1,7 procent. (Novum)