Kortkolom buitenland

‘Berlusconi te ziek voor berechting’

Milaan. Advocaten van Silvio Berlusconi willen dat twee rechtszaken, die onafhankelijk van elkaar in Milaan plaatsvinden, worden uitgesteld wegens de gezondheidstoestand van de Italiaanse ex-premier. Berlusconi (76) ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis met een oogontsteking. Hij zou volgens zijn advocaten ook hartklachten hebben. De rechters in de fraudezaak oordeelden op basis van een verklaring van onafhankelijke artsen dat de zaak gewoon door kan gaan. De rechters in de zaak waarbij Berlusconi wordt verdacht van het betalen voor seks met minderjarigen, Ruby-gate, willen de ernst van zijn ziekte weer beoordelen. (AP)

Politie Birma: fosfor gebruikt in betoging

Rangoon. De Birmese politie heeft bij het uiteenslaan van een protestdemonstratie voor een omstreden kopermijn vorig najaar rookgranaten met fosfor afgevuurd. Bij sommige betogers brachten die ernstige verwondingen teweeg. Het vermoeden dat de politie fosfor had gebruikt werd vandaag bevestigd door een parlementaire commissie onder voorzitterschap van oppositieleider Aung San Suu Kyi. De betogers waren vooral boeren wier land zonder compensatie werd onteigend voor uitbreiding van de mijn in het noordwesten van Birma. (Reuters)

Maar drie Falklanders tegen Brits blijven

Londen. Met een overweldigende meerderheid van 99,8 procent hebben de bewoners van de Falklandeilanden ervoor gekozen om onder Brits bestuur te blijven. Er werden 1.517 geldige stemmen uitgebracht, slechts drie kiezers willen dat de politieke status van de Falklands verandert. De uitslag is geen verrassing: de Falklanders wilden met het referendum aan de wereld duidelijk maken dat ze Brits willen blijven. Ook Argentinië claimt zeggenschap over de eilandengroep. De Britse premier Cameron heeft Argentinië gemaand de wil van de Falklanders te respecteren. (NRC)

In Libië 51 doden door alcoholvergiftiging

Tripoli. Zeker 51 Libiërs zijn sinds zaterdag overleden na consumptie van een thuis gestookte alcoholische drank. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteren bekendgemaakt. De meeste doden vielen in de hoofdstad Tripoli. Nog eens 300 anderen zijn ook ernstig ziek geworden van de drank. De consumptie van alcohol is illegaal in Libië maar drank is wel te verkrijgen op de zwarte markt. De drank bevatte vermoedelijk methanol. (Reuters, BBC)

Vijf Amerikanen dood bij helikopterongeval

Kabul. Bij een helikopterongeval in het zuiden van Afghanistan zijn gisteravond vijf Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Volgens legerwoordvoerders was het toestel, een helikopter van het type Black Hawk, niet neergehaald door de Talibaan maar neergestort in een hevige regenbui. Eerder op de dag waren er in het oosten van Afghanistan ook al twee Amerikaanse militairen doodgeschoten bij een aanval van ‘binnenuit’ door een Afghaanse politieman. (AP)